Τα γαστρονομικά «σκουπίδια» μιας χώρας μπορεί να είναι ο περιζήτητος θησαυρός μιας άλλης, αλλά σύμφωνα με τους χρήστες μιας ιστοσελίδας τροφίμων, υπάρχουν πολλά πιάτα που δεν πρέπει καν να φτάνουν στο τραπέζι.
Το Taste Atlas κυκλοφόρησε τον ετήσιο κατάλογο με τα 100 τρόφιμα που συγκέντρωσαν τη χειρότερη βαθμολογία στον πλανήτη και, ακόμα και για έναν δημοσιογράφο που έχει δοκιμάσει σούπα από όρχεις ταύρου και τζιτζίκια 17 ετών, πολλά από τα παρακάτω φαγητά ακούγονται αηδιαστικά.
Σύμφωνα με την nypost, η κατάταξη έχει προκύψει από 335.106 αξιολογήσεις από τους χρήστες του ιστοτόπου.
Τα παρακάτω φαγητά δεν θεωρούνται «τελικό, γενικό συμπέρασμα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία επιμένει ότι η λίστα υπάρχει για να «προωθήσει εξαιρετικά τοπικά φαγητά» και «να ενσταλάξει υπερηφάνεια για τα παραδοσιακά πιάτα», ενώ ενθαρρύνει τους αναγνώστες να είναι περίεργοι για πιάτα που δεν έχουν δοκιμάσει.
Blodpalt (Λαπωνία)
Θέλετε να μάθετε τι τρώει ο Άγιος Βασίλης τις υπόλοιπες 364 νύχτες του χρόνου; Πιθανότατα λιγότερα μπισκότα και γάλα, περισσότερα ντάμπλινγκ από αλεύρι σίκαλης ή κριθαριού γεμάτο με αίμα ζώου, που παραπέμπει στον Δράκουλα.
Ενώ παραδοσιακά τα γεμίζουν με αίμα ταράνδου, οι σύγχρονες τοπικές ποικιλίες διαθέτουν χοιρινό αίμα και άλλους τύπους ζωικού πλάσματος.
«Μερικές φορές γεμίζονται με ένα μείγμα από σοταρισμένα κρεμμύδια και μπέικον κομμένο σε κύβους και συνήθως μαγειρεύονται σε γευστικούς ζωμούς κρέατος», γράφει το Taste Atlas. «Τα ζυμαρικά Blodpalt συχνά συνοδεύονται από τηγανητό μπέικον ή χοιρινό, βούτυρο και μαρμελάδα lingonberry».
Hakarl (Ισλανδία)
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση κατατάσσονται ψηλά στη μαύρη λίστα του ουρανίσκου, αλλά ίσως κανένα δεν είναι τόσο μυρωδάτο όσο το εθνικό πιάτο της Ισλανδίας, με πρωταγωνίστρια τη σάρκα ενός καρχαρία της Γροιλανδίας – το παλαιότερο είδος του κόσμου, σύμφωνα με το Atlas Obscura.
Οι Βίκινγκς επινόησαν αυτό το πιάτο, αφού έθαψαν το αρπακτικό υπόγεια για εβδομάδες, για να το καθαρίσουν από τις τοξίνες του και να το κάνουν βρώσιμο. Στη συνέχεια, έβγαζαν τον θαμμένο καρχαρία και τον κρεμούσαν για να τον ωριμάσουν ακόμα περισσότερο.
Αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με το ουρικό οξύ του ψαριού τού έδωσε ένα άρωμα γεύσης που περιγράφεται καλύτερα ως μπλε τυρί με επίγευση ούρων.
Ενώ το πιάτο ζυμώνεται τώρα σε ένα δοχείο και όχι στη γη, εξακολουθεί να διατηρεί την πικάντικη ουσία του. Ίσως, δεν είναι περίεργο που ο αείμνηστος γαστρονόμος, Anthony Bourdain, περιέγραψε το πιάτο ως «το μόνο χειρότερο, πιο αηδιαστικό και τρομερό γευστικό πράγμα».
Bocadillo de Sardinas (Ισπανία)
Ένα ισπανικό σάντουιτς γεμάτο με σαρδέλες σε κονσέρβα είναι το νέο «it» φαγητό στο TikTok. Γενικά σερβίρεται σε τοπικό στιλ μπαγκέτας (barra de pan) που κόβεται σε φέτες κατά μήκος και ολοκληρώνεται με πιπεριές, ντομάτες, κόλιανδρο, μαρούλι, κρεμμύδια, αβοκάντο, ελιές, βραστά αυγά, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσα γιαουρτιού, μανιτάρια, σοταρισμένα λαχανικά και ελαιόλαδο.
Τσεχική σούπα ψωμιού (Τσεχία)
Αυτή η παραδοσιακή τσέχικη σούπα παρασκευάζεται με συνδυασμό από μπαγιάτικο ψωμί, νερό, κρεμμύδια και μπαχαρικά σε γευστικούς ζωμούς με διάφορα λαχανικά ρίζας που μερικές φορές εμπλουτίζονται με αυγά.
Δεν είμαστε βέβαιοι γιατί αυτό το θρεπτικό γεύμα μπήκε στη μαύρη λίστα – ίσως το δοκιμάσετε προτού το κρίνετε.
Yerushalmi kugel (Ισραήλ)
Αυτό το κέικ που σερβίρεται σε διάφορες εβραϊκές γιορτές και χρονολογείται από το 1700, είναι φτιαγμένο από νουντλς αυγών επικαλυμμένα με μείγμα ελαιόλαδου και ζάχαρης, καρυκευμένο με πολύ μαύρο πιπέρι. Ίσως δεν θα φάτε ολόκληρο το ταψί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι το κάνει ένα τόσο μη βρώσιμο πιάτο.
Ταϊλανδέζικη σούπα με εντόσθια ψαριού (Ταϊλάνδη)
Αυτό το πιάτο απαιτεί κάποια σοβαρή εντερική αντοχή. Ετοιμαστείτε να φάτε εντόσθια ψαριού που έχουν υποστεί ζύμωση, σερβιρισμένα σε μια πάστα κάρι που σιγοκαίει από πιπεριές τσίλι, γκαλανγκάλ, κουρκουμά, ασκαλώνια και λεμονόχορτο.
Σε περίπτωση που τα σπλάχνα των ψαριών δεν είναι αρκετά funky, υπάρχει και άφθονος πολτός αποξηραμένων γαρίδων.
Luther Burger (ΗΠΑ)
Ένα από τα πιο ανθυγιεινά φαγητά από τα Frankenfoods είναι αυτό το cheeseburger με μπέικον και άλλα συστατικά, καθώς και με δύο γλασέ ντόνατς.
Έχει πάνω από 1.000 θερμίδες.
Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο ανθυγιεινός χαρακτήρας αυτού του πιάτου έχει ξεπεραστεί από τότε που υπάρχει και μια εκδοχή του σε σούπα, που περιλαμβάνει οκτώ ντόνατς και περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες θερμίδες.
Ζελέ από χέλια (Ηνωμένο Βασίλειο)
Τα χρόνια πριν από τα gummy bears, οι Cockneys στο Λονδίνο γλεντούσαν με χέλια που ψιλοκόβονταν και έβραζαν μέχρι να γίνουν ζελατινώδη.
Ήταν ένα φτηνό και εύκολα διαθέσιμο σνακ, λόγω της αφθονίας του πλάσματος στον ποταμό Τάμεση.
Αυτό το ζελέ χελιού είναι συχνά καρυκευμένο με άσπρες πιπεριές και ξίδι, για να τονίσει τη γεύση, την οποία πολλοί έχουν συγκρίνει με τη ρέγγα τουρσί.
Chapelele (Παταγονία)
Αυτό το ψωμί της Παταγονίας περιέχει μόνο δύο συστατικά, πατάτες και αλεύρι. Παραδοσιακά, μαγειρεύεται στον ατμό σε μια τρύπα στο έδαφος που ονομάζεται curanto, αλλά μπορεί επίσης να τηγανιστεί ή να ψηθεί.
Αυτός ο ευέλικτος υδατάνθρακας μπορεί να «καταναλωθεί μόνος του ως σνακ ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε ωμά φαγητά και πιάτα με κρέας», περιγράφει το Taste Atlas.
Σαλάτα αγκινάρας (Ελλάδα)
Μπορεί να φαίνεται παράξενο στους Έλληνες, που είναι λάτρεις της αγκινάρας, ωστόσο η κρητική σαλάτα αγκινάρας αποτελεί, σύμφωνα με την κατάταξη του Taste Atlas, ένα από τα πιο μισητά φαγητά.
Αυτή η σαλάτα, που τρώγεται περισσότερο στην Κρήτη, αποτελείται από αγκινάρες που κόβονται και βράζονται σε μείγμα νερού και χυμού λεμονιού.
Αυτά τα λαχανικά κόβονται στη μέση, γίνεται «μασάζ» με λεμόνι και στη συνέχεια αλείφονται με ένα ντρέσινγκ από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο.
Ένα πασπάλισμα με ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι ολοκληρώνει το πιάτο.