Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στο Λιντς της κεντρικής Αγγλίας, με εκατοντάδες νεαρούς να συγκρούονται με την αστυνομία, να βάζουν φωτιά σε διώροφο λεωφορείο και να ανατρέπουν αστυνομικό περιπολικό.

Οι κάτοικοι της περιοχής Harehills κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι αστυνομικοί κλήθηκαν στην Luxor Street περίπου στις 5 το απόγευμα λόγω μιας «συνεχιζόμενης αναταραχής» στην οποία συμμετείχαν κοινωνικοί λειτουργοί και παιδιά.

Ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και η κατάσταση κλιμακώθηκε, με ρίψη αντικειμένων κατά της αστυνομίας.

Σοκαριστικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα περιπολικό να ανατρέπεται – πριν δεχτεί επίθεση από άτομα που κρατούσαν ένα σκούτερ, ένα καροτσάκι και ένα ποδήλατο – και ένα διώροφο λεωφορείο να πυρπολείται, καθώς πολλές φωτιές τέθηκαν κατά μήκος του δρόμου.

Τα επεισόδια πιστεύεται ότι ξεκίνησαν όταν κοινωνικοί λειτουργοί από την υπηρεσία πρόνοιας πήραν από τους κηδεμόνες τους τέσσερα ανήλικα παιδιά.

Εικόνες και βίντεο στην πλατφόρμα Χ, δείχνουν το πλήθος να εκτοξεύει αντικείμενα κατά των αστυνομικών και να προξενεί φθορές, συμπεριλαμβανομένης της φωτιάς στο λεωφορείο που άρχισε με αναπτήρες.

Ο κάτοικοι είπαν ότι η κίνηση της υπηρεσίας πρόνοιας κρίθηκε υπερβολική και προκάλεσε τις αντιδράσεις.

Η τοπική αστυνομία απέδωσε τα επεισόδια σε «εγκληματική μειονότητα» που επεδίωκε τη βία, με την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ να δηλώνει αποτροπιασμένη από τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν.

Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το βράδυ, ενώ χρειάστηκε οι καταστηματάρχες να βγουν στους δρόμους με πυροσβεστήρες, προσπαθώντας να σβήσουν τις φωτιές σε φλεγόμενα οχήματα.