Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, ότι ο αριθμός των παλαιστινίων κρατούμενων που κάνουν απεργία πείνας με αίτημα καλύτερες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές αυξήθηκε σε 1.350.

Σήμερα, ομάδα 150 κρατούμενων ξεκίνησε απεργία πείνας. «Αυτοί έρχονται να προστεθούν στους περίπου 1.200 που σταμάτησαν να δέχονται τροφή από την προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε η Σιβάν Γουάισμαν της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών (IPS) στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι απεργίες πείνας είναι συχνό φαινόμενο στις ισραηλινές φυλακές από τον χειμώνα, οπότε ο Χάντερ Άνταν, ένας κρατούμενος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ επεβίωσε 66 ημέρες χωρίς τροφή και κατάφερε να επισπεύσει κατά 3 εβδομάδες την απελευθέρωσή του.

Οι 1.200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξεκίνησαν την απεργία πείνας την προηγούμενη Τρίτη, ανήμερα της Παλαιστινιακής Ημέρας Κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι έλεγχοι στα μέλη των οικογενειών τους που τους επισκέπτονται, να πάψουν να τους βάζουν στην απομόνωση και να δοθεί τέλος στη διοικητική κράτηση, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει την προφυλάκιση φερόμενων μαχητών για περίοδο έξι μηνών, με πιθανότητα παράτασης, χωρίς δίκη και βάσει απόρρητων πληροφοριών, που μπορεί να δει μόνο ο στρατιωτικός δικαστής.

Σήμερα, ισραηλινό στρατοδικείο απέρριψε την αίτηση ενός παλαιστίνιου δικηγόρου για την απελευθέρωση δύο κρατουμένων, του Μπιλάλ Ντίαμπ, 27 ετών και του Τάερ Χαλάχλα, 34 ετών, που κάνουν απεργία πείνας από τις 29 Φεβρουαρίου.

Οι δυο τους κατηγορούνται από τις ισραηλινές αρχές ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ και βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση. Ο Χαλάχλα από τον Ιούνιο του 2010 και ο Ντίαμπ από τον Αύγουστο του 2011.