Οι κρίσεις άγχους είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το αν έχει διαγνωστεί με κάποια διαταραχή ή όχι.

Μια κρίση άγχους μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα όπως φόβο, πανικό και ανησυχία, ενώ τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, δύσπνοια και έντονη αναστάτωση.

Η ψυχοθεραπεύτρια, Haley Neidich, μιλώντας στο Cnet, προτείνει δύο βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια κρίση άγχους.

1. Απόσπαση της προσοχής

Η απόσπαση της προσοχής είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε μια κρίση άγχους όταν αυτή ξεκινήσει.

Συχνά, οι συμβουλές για «βαθιές αναπνοές» ή «ηρεμία» μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να επικεντρώσετε υπερβολικά την προσοχή σας στα συμπτώματα και να τα επιδεινώσετε, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Αντ’ αυτού, η ψυχοθεραπεύτρια Haley Neidich προτείνει την απόσπαση της προσοχής μέσω δραστηριοτήτων που κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο και μακριά από τα συμπτώματα του άγχους.

Ορισμένοι τρόποι απόσπασης προσοχής:

  • Δείτε μια κωμωδία ή μια αστεία σειρά.
  • Ασχοληθείτε με τη ζωγραφική.
  • Βγείτε έξω για έναν σύντομο περίπατο.
  • Ακούστε ένα ενδιαφέρον podcast ή μουσική που σας ηρεμεί.
  • Καλέστε έναν φίλο και μιλήστε για άσχετα θέματα από αυτά που σας προκαλούν άγχος.

Ανακαλύπτοντας τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με αυτές τις δραστηριότητες και να τις έχετε διαθέσιμες για να τις χρησιμοποιήσετε όταν χρειαστεί. Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσετε την κορύφωση της κρίσης, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων.

2. Μεταφροντίδα

Αφού η κρίση άγχους αρχίσει να υποχωρεί, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε τεχνικές για να ηρεμήσετε πλήρως το σώμα και το μυαλό σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που σας βοηθούν να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας και να νιώσετε πιο γειωμένοι.

Ορισμένες προτάσεις:

  • Πηγαίνετε για έναν αργό και ήσυχο περίπατο.
  • Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι από βότανα.
  • Κάντε μια χαλαρωτική σειρά ασκήσεων γιόγκα.
  • Επαφή με τη φύση.
  • Ασχοληθείτε με το ημερολόγιό σας, γράψτε τις σκέψεις σας.
  • Ακούστε απαλή, χαλαρωτική μουσική.
  • Αφού το άγχος έχει αρχίσει να υποχωρεί, δοκιμάστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής.

Η Neidich προτείνει επίσης μια οπτική άσκηση, όπου φαντάζεστε τον εαυτό σας ως ένα δέντρο με ρίζες που αναπτύσσονται βαθιά στο έδαφος. Αυτή η εικόνα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γειωμένοι και συνδεδεμένοι με το περιβάλλον σας.

Τι ισχύει με τις ασκήσεις βαθιάς αναπνοής;

Παρόλο που η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός είναι κοινές συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους, η Neidich επισημαίνει ότι αυτά τα εργαλεία δεν είναι κατάλληλα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Αν δεν λειτουργήσουν άμεσα, οδηγούν σε περισσότερο άγχος, καθώς το άτομο αισθάνεται πως αποτυγχάνει να το ελέγξει και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την πρόληψη των κρίσεων, όταν χρησιμοποιούνται τακτικά. Ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το συνολικό άγχος και να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κρίσης, προτού αυτή κλιμακωθεί.

Δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης

Ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης είναι απαραίτητο για τη διαχείριση του άγχους. Οι άνθρωποι που αποτελούν το στενό σας περιβάλλον πρέπει να είναι εκεί, για να σας υποστηρίξουν, χωρίς να σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας εκ των προτέρων, ώστε οι αγαπημένοι σας να γνωρίζουν πώς να σας βοηθήσουν καλύτερα κατά τη διάρκεια και ύστερα από μια κρίση άγχους.

Συνοψίζοντας, αν και οι κρίσεις άγχους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες, μπορείτε να μάθετε να τις διαχειρίζεστε αποτελεσματικά με την εφαρμογή αυτών των δύο απλών βημάτων.

Με την απόσπαση της προσοχής και τη σωστή μεταφροντίδα μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να βρείτε την ηρεμία που χρειάζεστε.