Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, όταν τα επίπεδα χοληστερόλης ξεπερνούν τα 200 mg/dL αρχίζει να χτυπάει «καμπανάκι». Μεταξύ 200 και 239 mg/dL θεωρείται οριακά υψηλή τιμή και μια ένδειξη 240 mg/dL και άνω θεωρείται υψηλή.

Η διατροφή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, η επιλογή των κατάλληλων σνακ δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση εξαιτίας της κρυμμένης ζάχαρης και του νατρίου, που περιέχουν πολλά τρόφιμα, ακόμη και αυτά που παρουσιάζονται ως υγιεινά.

Η διατροφολόγος Daisy Mercer, που μίλησε στο Health Digest, τονίζει τη σημασία των υγιεινών λιπαρών και των φυτικών ινών στη διατροφή μας. Τα καρύδια και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος, περιέχουν υγιεινά λίπη που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Παράλληλα, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως τα σταφύλια, οι φράουλες, τα μήλα κ.ά., είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης.

Το σημαντικότερο δεν είναι πότε τρως, αλλά τι τρως

Η Mercer υπογραμμίζει ότι η ώρα που καταναλώνεται ένα σνακ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης. Σημασία έχει τι τρώει κάποιος. «Το σώμα σας δεν παράγει περισσότερη “κακή” χοληστερόλη σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, απλώς το βράδυ τείνουμε να τρώμε τροφές με υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά ως απόλαυση», σημειώνει.

Συνολικά, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, η συνήθεια της μείωσης της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών λιπαρών είναι ευεργετική για άτομα που θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Προσεκτική και ενσυνείδητη διατροφή

Η Mercer επισημαίνει ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι περισσότερο στη μείωση της υπερφαγίας παρά στον χρόνο των γευμάτων. Συχνά, τρώμε μηχανικά χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες, ειδικά όταν βαριόμαστε.

Για αυτό η Mercer προτείνει μια απλή τεχνική για να κάνουμε τη διατροφή μας πιο προσεκτική: «Επιλέξτε το σνακ που θέλετε, δείτε την προτεινόμενη μερίδα στη συσκευασία, πάρτε αυτήν την ποσότητα και αφήστε τη συσκευασία στην κουζίνα».

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, το σημαντικό είναι να καταναλώσετε το σνακ σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ώστε να μην έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτό. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι μόλις τελειώσουν τη μερίδα τους δεν θα σηκωθούν εύκολα να πάνε στην κουζίνα, για να αναζητήσουν επιπλέον ποσότητα.

Με αυτή την τεχνική συμμετέχουμε πιο ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες. «Δεν χρειάζεται να ζούμε με περιορισμούς και να μην έχουμε αυτό που λαχταρούμε. Το σημαντικό είναι όμως να είμαστε λογικοί και μετρημένοι στην κατανάλωσή του», καταλήγει η Mercer.

Η μείωση της χοληστερόλης απαιτεί περισσότερο μικρές και συνειδητές επιλογές, όπως η κατανάλωση υγιεινών σνακ και η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών. Μαθαίνοντας να καταναλώνουμε ενσυνείδητα, επιτυγχάνουμε και την απόλαυση αλλά και την υγεία της καρδιάς μας.