Έντονη κριτική στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ άσκησε ο Αντρέι Γκουρούλεφ, απόστρατος στρατηγός και πολιτικός με το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως τα σχέδια της Ουκρανίας έγιναν γνωστά στη Ρωσία ένα μήνα πριν.

Ο νομοθέτης του ρωσικού κοινοβουλίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον Βλάντισλαβ Σουρίγκιν, τόνισε ότι «όλοι γνώριζαν» για την επικείμενη εισβολή, αλλά δεν έκαναν τίποτα, ώστε να μη χαλάσουν το επίσημο αφήγημα.

«Όλος ο στρατός ήξερε ένα μήνα πριν…, αλλά από την κορυφή ήρθε εντολή να μην πανικοβληθούμε και πως οι ανώτεροι γνωρίζουν καλύτερα, άρα να αφήσουμε σε αυτούς τους χειρισμούς», είπε ο Γκουρούλεφ.

«Δυστυχώς, η ομάδα των δυνάμεων που προστατεύουν τα σύνορα δεν διέθετε δικά της μέσα πληροφοριών», είπε και πρόσθεσε ότι «σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει την αλήθεια στις αναφορές. Όλοι θέλουν απλώς να ακούν ότι όλα είναι καλά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ο Γκουρούλεφ απέφυγε να κατονομάσει την πολιτική ηγεσία και περιορίστηκε σε κριτική μόνο προς τον στρατό. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «υπάρχει παράδοση στη Ρωσία» οι αποφάσεις να λαμβάνονται με γνώμονα «να μη δυσαρεστηθούν οι από πάνω», παρά για να αντιμετωπιστούν τα εκάστοτε προβλήματα.

Ενδεικτικά, σχολιάζοντας τις επίσημες αναφορές του υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο, είπε: «Ένα σοβαρό πρόβλημα μας χωρίζει από τη νίκη. Τα ψέματα. Ναι, ακούγονται λιγότερα όσο περνάει ο καιρός, σε σχέση με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν… Οι ψευδείς αναφορές, δυστυχώς, οδηγούν σε κακές αποφάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει αυτή η κατάσταση, ας το παραδεχτούμε και ας την αντιμετωπίσουμε. Αλλιώς, θα είναι καταστροφή».

Η σιγουριά που γύρισε «μπούμερανγκ»

Το Associated Press σε νέο δημοσίευμα παρέθεσε τις νεότερες πληροφορίες για τους λόγους που ο ρωσικός στρατός «πιάστηκε στον ύπνο». Μέχρι στιγμής, ήταν γνωστό ότι στην περιοχή υπήρχαν εφεδρείες από άπειρες δυνάμεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν βετεράνους Ουκρανούς, διαλέγοντας τελικά να υποχωρήσουν.

Τα νεότερα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι Ρώσοι είχαν αποδυναμώσει τις περιοχές Κουρσκ, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ, θεωρώντας ανέφικτη μια ουκρανική επίθεση στα σύνορα μήκους 1.160 χιλιομέτρων.

Επίσης, όταν ξεκίνησε η ουκρανική επίθεση και η ρωσική υποχώρηση, χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά και κυρίως ελικόπτερα, για να αναχαιτιστεί ο στρατός του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις, όμως, μεταφέροντας κινητά αντιαεροπορικά συστήματα και drones δημιούργησαν ένα τείχος προστασίας.

«Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι εμφανίζονται σε τακτικό και επιχειρησιακό σοκ, το οποίο οδήγησε σε μια αργή τακτική απάντηση και επέτρεψε στους Ουκρανούς να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται την πρόοδό τους στις ρωσικές αμυντικές γραμμές», δήλωσε ο απόστρατος αυστραλός στρατηγός, Μικ Ράιαν, σε μια ανάλυσή του.

«Η Ρωσία φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ άσχημα, όταν πρέπει να ανταποκριθεί δυναμικά σε μια κατάσταση όπως αυτή», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, Μάικλ Κόφμαν. «Οι ρωσικές δυνάμεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα, όταν επιχειρούν με προετοιμασμένη άμυνα, σταθερές γραμμές, περισσότερο σε πόλεμο θέσεων».