Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισραήλ και άλλους παράγοντες να μην προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στην Γάζα, την οποία η κυβέρνησή του προσπαθεί να οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες.

«Νωρίτερα σήμερα, έλαβα μια ενημέρωση από τη διαπραγματευτική μου ομάδα επί τόπου στη Ντόχα και τους έδωσα εντολή να παρουσιάσουν τη συνολική πρόταση γεφύρωσης που παρουσιάστηκε σήμερα, η οποία προσφέρει τη βάση για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρει ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

«Μίλησα ξεχωριστά με τον εμίρη [του Κατάρ] Σεΐχη Ταμίμ και τον πρόεδρο [της Αιγύπτου] Σίσι για να εξετάσω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη Ντόχα τις δύο τελευταίες ημέρες των συνομιλιών και εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξη του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πρόταση των ΗΠΑ ως συνδιαμεσολαβητές σε αυτή τη διαδικασία», συνέχισε ο πρόεδρος.

«Οι ομάδες μας θα παραμείνουν επί τόπου για να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα συνέλθουν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της εβδομάδας. Θα μου υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις» τόνισε ο ίδιος.

«Στέλνω τον υπουργό Μπλίνκεν στο Ισραήλ για να επαναβεβαιώσω τη σιδηρά υποστήριξή μου στην ασφάλεια του Ισραήλ, να συνεχίσουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας και να υπογραμμίσω ότι με τη συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων να είναι πλέον ορατή, κανείς στην περιοχή δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.