«Βράζει» η Μέση Ανατολή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης. Το απόγευμα της Πέμπτης, 15/08, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ντόχα του Κατάρ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι διαμεσολαβητές -το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ- παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώσπου να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Εμιράτου.
Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και οι επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς όχι επίσημα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το κίνημα ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις του.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που το Ιράν απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Μια δολοφονία που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το Ιράν θα χτυπήσει»
Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
«Υπάρχει μία πρόταση από τον Μάιο που προβλέπει το σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται σε 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα ανταλλάσσουν τους εναπομείναντες κρατούμενους-ομήρους της Χαμάς (115 άτομα, εκ των οποίων 40 εκτιμάται πως είναι νεκρά), με τους Παλαιστίνιους που έχουν συλλάβει οι ισραηλινές δυνάμεις. Στη δεύτερη φάση θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων από σημεία της Γάζας και στην τρίτη φάση θα συζητήσουν οι δύο πλευρές πώς θα μπει σε μία προσωρινή κυβέρνηση η Λωρίδα της Γάζας. Οι διαφορές των δύο είναι σοβαρότατες και ως προς το ποιος θα έχει τον έλεγχο της περιοχής.
Όλα αυτά γίνονται υπό το “φως” του Ιράν. Όλοι έχουν κατά νου πώς θα αποφευχθεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Εάν υπάρξει συμφωνία καταπαύσεως του πυρός, η εκτίμησή μου είναι πως το Ιράν θα αποφύγει να χτυπήσει το Ισραήλ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το Ιράν θα χτυπήσει».
Όπως εξήγησε, μάλιστα, το ότι δεν έχει χτυπήσει το Ιράν είναι επειδή μπορεί ακόμα να πιέσει με την απειλή.
«Οι διαπραγματευτές της Χαμάς βρίσκονται στην Ντόχα, αλλά δεν συμμετέχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα είναι εάν θέλουν οι δύο πλευρές να υπάρξει εκεχειρία. Η Χαμάς δεν “κόπτεται” πολύ για εκεχειρία σε αυτή τη φάση, γιατί ευελπιστεί πως θα μπει το Ιράν, ενώ και κάποιοι από το Ισραήλ δεν ενδιαφέρονται για εκεχειρία, γιατί θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία να χτυπήσει το Ιράν, ώστε να χτυπήσουν και αυτοί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του πριν αποκτήσει πυρηνική βόμβα».