Στην Ντόχα του Κατάρ, ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, με συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών μαζί με τους εταίρους του από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται ως το «τελικό στάδιο» προσπάθειας τερματισμού της σύγκρουσης – πρόκειται να επαναληφθούν την Πέμπτη, καθώς οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τις 40.000.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαμεσολαβητές εταίροι Αίγυπτος και Κατάρ θα πλαισιωθούν από Ισραηλινούς αντιπροσώπους στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αλλά η Χαμάς δεν θα παρευρεθεί, επιβεβαίωσε στην Washington Post την Τετάρτη ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ομάδας.

Αυτές είναι οι πρώτες ουσιαστικές συνομιλίες μετά τη δολοφονία του βασικού μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε ταξίδι του στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ρόλο του στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς – αν και είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά ότι ήταν υπεύθυνο.

Θέλει «σαφή δέσμευση»

Η Χαμάς δηλώνει ότι θα επανεμπλακεί εάν λάβει «σαφή δέσμευση» από το Ισραήλ σχετικά με την τελευταία της πρόταση. Η ομάδα έχει ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι είναι πρόθυμη να συναντηθεί μαζί τους μετά τη σύνοδο της Πέμπτης εάν υπάρξουν εξελίξεις ή σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ο οποίος, μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ δήλωσε ότι οι διπλωμάτες του Κατάρ «μας διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν για να εκπροσωπηθεί η Χαμάς».

Τραγικό ρεκόρ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων έχει πλέον ξεπεράσει τους 40.000 – ένα ζοφερό ορόσημο που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας στον θύλακα. Η καταμέτρηση της υγειονομικής αρχής δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά λέει ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 άλλους ως ομήρους. Περισσότεροι από 300 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί στις μάχες από τότε που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή τον ίδιο μήνα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα.