Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που βλέπουν τον ήλιο και κλείνουν τις κουρτίνες… κι αυτοί που αρπάζουν τα γυαλιά ηλίου και φεύγουν για την επόμενη περιπέτεια. Αν ανήκεις στους δεύτερους, τότε είσαι στο σωστό μέρος! Με ένα χαμόγελο και λίγη περιέργεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις έξω, να ανακαλύψεις νέους προορισμούς και να γεμίσεις τη μέρα σου με θετική ενέργεια, είτε λατρεύεις τη θάλασσα, είτε προτιμάς τη θέα από την κορυφή ενός βουνού.

Και μάλιστα, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για βόλτες στον ήλιο, από την περίοδο της Σαρακοστής. Η τέλεια αφορμή για νόστιμους μεζέδες, αποτοξίνωση από το κρέας και νηστεία, αλλά και η καλύτερη προθέρμανση για το καλοκαίρι.

Γιατί ποιος είπε ότι η νηστεία σημαίνει στέρηση; Από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά παρέα με ούζο (το ιδανικό τους ταίρι) μέχρι όσπρια, λαχταριστά λαχανικά και γλυκά, η Σαρακοστή ξέρει να αποδεικνύει ότι η απλότητα μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απόλαυση.

Την Σαρακοστή ακολουθούμε τον Ήλιο

Τα must-visit μέρη για λαχταριστές αποδράσεις

Υπάρχουν προορισμοί που δεν προσφέρουν μόνο παραδοσιακές ή σύγχρονες νηστίσιμες γεύσεις, αλλά και εμπειρίες ευεξίας που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Από παραθαλάσσια ταβερνάκια με θέα το απέραντο γαλάζιο μέχρι περίπατους μέσα στη φύση και τα πανύψυλα δέντρα, αυτά τα μέρη συνδυάζουν υγιεινή διατροφή, γαστρονομικές απολαύσεις και στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.

Πήλιο: Η φύση σε προσκαλεί να ανακαλύψεις την ηρεμία της

Αν αναζητάς έναν προορισμό που συνδυάζει φυσική ομορφιά και παραδοσιακές γεύσεις, το Πήλιο είναι η ιδανική επιλογή για μια απόδραση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα γραφικά χωριά του, με τα πέτρινα καλντερίμια και τα αρχοντικά σπίτια, σε προσκαλούν να τα εξερευνήσεις περπατώντας ανάμεσα σε πλατάνια και ανθισμένες καστανιές.

Κισσός Πηλίου

Μετά τη βόλτα σου, απόλαυσε μια στάση σε κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής, όπου το μενού τιμά τη νηστίσιμη κουζίνα με γεύσεις που ζεσταίνουν την ψυχή: τραγανές χορτόπιτες με άγρια χόρτα του βουνού, αχνιστή φασολάδα μαγειρεμένη με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά, καθώς και σπιτικός χαλβάς με ντόπιο μέλι και καρύδια. Και όλα αυτά με φόντο το βουνό των Κενταύρων, που απλώνεται επιβλητικό γύρω σου, προσφέροντας ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από μύθο.

Αίγινα: Ο απόλυτος προορισμός για θαλασσινά και ηρεμία

Μόλις μια ανάσα από την Αθήνα, η Αίγινα συνδυάζει την παράδοση της Σαρακοστής με μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και μια γαστρονομική παράδοση που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Στα γραφικά ταβερνάκια του νησιού, μπορείς να απολαύσεις ολόφρεσκες σαλάτες και παραδοσιακά ορεκτικά, φρέσκο καλαμάρι, χταποδάκι και ζουμερές γαρίδες με κατάλληλο συνοδευτικό το Ούζο Πλωμαρίου.

Ούζο Πλωμαρίου

Και για το ιδανικό κλείσιμο, ο περίφημος χειροποίητος χαλβάς με φιστίκι Αιγίνης προσφέρει μια γλυκιά πινελιά που μένει αξέχαστη.

Τα must-try πιάτα της Σαρακοστής:

  • Χταποδάκι σχάρας, καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά και μύδια αχνιστά
  • Ντολμαδάκια γιαλαντζί, φάβα και γίγαντες φούρνου
  • Σαλάτα ταμπουλέ, λαχανικά σχάρας και παραδοσιακές χορτόπιτες
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος, λουκουμάδες με μέλι και ταχινόπιτα
Ποτήρια Ρακής και Ορεκτικών

Μεσσηνία: Η τέλεια απόδραση για τη Σαρακοστή

Αν αναζητάς έναν προορισμό που συνδυάζει νηστίσιμες γεύσεις, φυσική ομορφιά και χαλάρωση, η Γιάλοβα Μεσσηνίας είναι ιδανική επιλογή. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την ιστορική Πύλο, η Γιάλοβα σε μαγεύει με τις παραθαλάσσιες ταβέρνες της, όπου οι μυρωδιές από φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακά πιάτα μπλέκονται αρμονικά με τον ήχο της θάλλσας.

Εδώ, κάθε γεύμα γίνεται εμπειρία, καθώς απολαμβάνεις μοναδικές γεύσεις με φόντο το χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα που βυθίζεται αργά στον ορίζοντα.

Γιάλοβα

Οι top νηστίσιμες επιλογές στην Αθήνα

Αν θες να απολαύσεις σαρακοστιανά τραπέζια χωρίς να απομακρυνθείς από την πόλη, η Αθήνα προσφέρει πολλές επιλογές που συνδυάζουν παράδοση και γαστρονομική δημιουργία. Από τα γραφικά ταβερνάκια στην Πλάκα και στου Ψυρρή μέχρι μοντέρνα εστιατόρια, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη μοιράζεσαι

Μικρά πιάτα, με τους μεζέδες να ξεχειλίζουν και το ούζο δροσερό με πάγο, που αν προσθέσεις νερό αποκτά το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα που το κάνει να ξεχωρίζει. Οι παλιοί ξέρουν τη σωστή διαδικασία: Πρώτα βάζεις το Πλωμάρι, μετά το νερό και στο τέλος τον πάγο για να απελευθερωθούν σωστά όλα τα αρώματά του.

Κι έπειτα έρχεται το τσούγκρισμα των ποτηριών και τα γέλια που ζωγραφίζονται στα πρόσωπα. Μια γουλιά, μια μπουκιά και η μέρα αποκτά αυτή τη γεύση της απόλαυσης που κάνει τα πάντα να μοιάζουν λίγο πιο φωτεινά.

Σε όλες αυτές τις φωτεινές στιγμές, την εικόνα συμπληρώνει το Πλωμάρι, σαν σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας, της ζεστασιάς και της χαράς που γεννιέται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά. Η φυσική επιλογή εκείνων που ζουν με αισιοδοξία και αυθεντικότητα. Εκείνων, που ακολουθούν τον ήλιο!

Γιατί, είτε λατρεύεις τη θάλασσα, είτε προτιμάς τη θέα από την κορυφή ενός βουνού, ως γνήσιος «ακόλουθος του Ήλιου» ξέρεις ότι καμία στιγμή δεν είναι ίδια.

Ζήσε το ταξίδι

Είτε επιλέξεις να ακολουθήσεις τις προτάσεις μας για μια ξεχωριστή εμπειρία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είτε να ανακαλύψεις τα κρυμμένα γαστρονομικά διαμάντια της εποχής, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ζήσε κάθε στιγμή σαν να είναι η πιο ηλιόλουστη. Δοκίμασε, απόλαυσε και γίνε μέρος μιας μοναδικής εμπειρίας, παρέα με το Πλωμάρι που δίνει γεύση και έμπνευση σε κάθε γουλιά.