Το κόμμα των γερμανών Πειρατών που άνοιξαν πανιά στο κρατίδιο-πόλη του Βερολίνου με το εντυπωσιακό 8,9% και το πετυχημένο ρεσάλτο που έκαναν στο τοπικό Κοινοβούλιο όπου κατέλαβαν ως λάφυρο 15 έδρες, ξάφνιασε το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο.

Οι αντισυμβατικοί Πειρατές, που εκφράζουν έναν κόσμο έξω από το σύστημα, έκαναν ακόμη και τους Πράσινους να φαντάζουν πλέον ως συντηρητικοί, καθώς οι επίγονοι του Γιόσκα Φίσερ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τα χνάρια του πάλαι ποτέ οικολόγου -νυν υπαλλήλου πολυεθνικού ενεργειακού κολοσσού- και να ενταχθούν στο μπλοκ εξουσίας αντικαθιστώντας τους φαιδρούς Φιλελεύθερους των Βεστερβέλε και Ρέσλερ στη γερμανική τρικομματική παλάντζα.

Οι Πειρατές που κούρσεψαν το Βερολίνο δεν ήρθαν από το πουθενά. Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, είχαν σαλπάρει σχεδόν πριν από πέντε χρόνια από τη Σουηδία, εκεί όπου γεννήθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα των Πειρατών, εκεί όπου σερφάρουν οι ανώνυμοι χάκερ, εκεί όπου βρήκε σέρβερ το WikiLeaks και στοργή ο μοναχικός λύκος Τζούλιαν Ασάνζ, τη Σουηδία, πατρίδα του Στιγκ Λάρσον και του Χένινγκ Μάνκελ.

Το κίνημα των Πειρατών ξεκίνησε στη Σουηδία το 2006, όταν η εισαγγελία της Στοκχόλμης διέταξε αστυνομική έφοδο στο κτίριο που στέγαζε τους σέρβερ του Pirate Bay, μιας ηλεκτρονικής σελίδας μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούσαν να ανταλλάσσουν δωρεάν ταινίες, μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία και παιχνίδια.

Η εισαγγελική παραγγελία είχε διαταχθεί έπειτα από αίτημα δικηγόρων που εκπροσωπούσαν εταιρείες-κολοσσούς και ήθελαν να προστατέψουν το copyright των πανάκριβων προϊόντων τους που δεν είναι προσιτά στον καθένα, και φυσικά τα τεράστια κέρδη τους.

Μεταξύ των εναγόντων ήταν οι 20th Century Fox, Columbia Pictures, Warner Bros, ΕΜΙ Music Sweden, Warner Music Sweden, Metro Goldwyn Mayer, Universal Music, Sony Music Sweden. Για τρεις ημέρες το Pirate Bay σίγησε και τότε ξαφνικά χιλιάδες νεαροί Σουηδοί βγήκαν στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, απαιτώντας το δικαίωμα της ελευθερίας στον κυβερνοχώρο.

Ηταν η αρχή ενός κινήματος που μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε τα 40.000 ενεργά μέλη, αποφασισμένα να υπερασπιστούν το Pirate Bay στη δίκη που ακολούθησε. Σύντομα, εντός του 2011, αναμένεται να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση για το Pirate Bay από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας. Στο μεταξύ, πέραν της Γερμανίας, ιδρύθηκαν κόμματα των Πειρατών την Ισπανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Φιλανδία.