Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου και με την καθιερωμένη αεροναυτική απόβαση στην περιοχή του αεροδρομίου στο Μάλεμε Χανίων, η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 13» στο πλαίσιο της οποίας, αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο αλλά και πέριξ της Κρήτης σημαντικές ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.

Του ανταποκριτή μας στην Κρήτη flashnews.gr

Η «Μέδουσα» η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2024, (λαμβάνει χώρα από το 2015) διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και πλέον των παραπάνω χωρών συμμετείχαν με παρατηρητές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών xωρών, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο. Συναφώς, εντός του πεδίου διεξαγωγής της «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» συνεξετάστηκαν η άσκηση «AEGEUS MENA III» υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και η άσκηση «HERCULES ΙΙΙ», υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ, Distinguished Visitors Day – DV DAY), στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΕΠ, όπως παρακάτω:

  • Άλμα Επίδειξης Ελεύθερης Πτώσης (Military Free Fall Demonstration Jump).
  • Διείσδυση από αέρος με άλμα ελεύθερης πτώσης.
  • Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).
  • Καταρρίχηση με τη μέθοδο «Fast Rope».
  • Συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.