Πολλά πράγματα μπορεί να σκοτώσουν μια σχέση, αλλά ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο της Ρεβέκκας, μια ψυχική ασθένεια που πηγάζει από παιδικό τραύμα, κερδίζει συνεχώς έδαφος στα ζευγάρια.

Ο ψυχοθεραπευτής Toby Ingham έκανε σχετική δημοσίευση σε blog και σύμφωνα με τη New York Post παρατηρεί αρκετούς νέους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη πάθηση που αναγνωρίστηκε το 1938.

Το όνομά της προέρχεται από το γοτθικό μυθιστόρημα «Ρεβέκκα» της Daphne du Maurier και το έλαβε από τον ψυχαναλυτή Dr. Darian Leader, όπου ερεύνησε το ζήτημα σε βάθος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια πηγάζει από το γεγονός ότι ο άνθρωπος όταν ήταν παιδί συνήθως ένιωθε παραμελημένος από τους γονείς, οι οποίοι έδιναν περισσότερη σημασία σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Αυτό το μέλος θα μπορούσε να είναι ο άλλος γονιός, μέχρι ένας μεγαλύτερος ή μικρότερος αδερφός.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο αυτό όταν μεγαλώνει προσκολλάται στους ερωτικούς ή πλατωνικούς πρώην του νυν συντρόφου. Έτσι, πέρα από ότι πλάθει διάφορα σενάρια απιστίας, συγκρίνει τον εαυτό τον, την εμφάνιση του κτλ με τους πρώην, ακόμα κι ήταν σε σχέση χρόνια ή και δεκαετίες πριν με τον τωρινό σύντροφο.

«Στο μυαλό αρχίζουν να εισβάλλουν ψυχαναγκαστικές λέξεις, εικόνες ή ιδέες. Αυτές οι ανεξέλεγκτες, εμμονικές σκέψεις κυριαρχούν και οδηγούν σε λάθος αποφάσεις», έγραψε ο Ingham.

«Αναρωτηθείτε αν το άγχος σας, οι ενοχλητικές σκέψεις ότι νιώθετε λιγότερο σημαντικοί για τον σύντροφό σας σε σχέση με τον/την πρώην του, μπορεί να σχετίζονται με το δικό σας παρελθόν, αντί με την τωρινή σας σχέση», πρόσθεσε στη συνέχεια.