Ο Simon Fieschi, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της ιστοσελίδας Charlie Hebdo κατά την τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015, πέθανε σε ηλικία 40 ετών. Ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί πρώτος τα πυρά των τζιχαντιστών κατά την επίθεσή τους στο σατιρικό περιοδικό και είχε έκτοτε μείνει ανάπηρος.

Η σορός του βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Το 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης για την επίθεση στο περιοδικό, ο Simon Fieschi μίλησε για τη ζωή μετά από αυτό και τους εννέα μήνες που πέρασε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση.

«Ο πόνος είναι για μια ζωή. Δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτόν. (…) Τώρα, πρέπει να κάνω θεραπείες αποκατάστασης για όλη μου τη ζωή», είχε πει τότε.

«Βιώνω μετατραυματικό στρες και θα συνεχίσω για το υπόλοιπο της ζωής μου. (…) Είναι μια καθημερινή ψυχολογική προσπάθεια, μια αβυσσαλέα κόπωση», συνέχισε, αναφέροντας ότι έχει «τρέμουλο» στα πόδια του, «απώλεια κινητικών δεξιοτήτων», «δυσκολία συγκέντρωσης» και «επεισόδια θλίψης και θυμού».

Εντάχθηκε στο Charlie Hebdo το 2012 και ήταν θαυμαστής του Κιθ Τζάρετ, Γκαστόν Λαγκάφ και του φιλοσόφου Εμίλ Τσιόραν.

«Ένιωθα ενοχές που επέζησα»

Μιλώντας σε μαθητές λυκείου, ο Σιμόν Φιεσί είχε πει ότι αισθάνθηκε «ενοχές που επέζησε».

«Αντιμετώπισα διαφορετικά το γεγονός ότι ήμουν τραυματισμένος. Ένιωθα ότι είχα πληρώσει το τίμημα. Συχνά βλέπουμε μια αντιστροφή της ενοχής: είναι σαν να φταίει αυτός που δέχτηκε τη σφαίρα και όχι αυτός που την έριξε. Στη δίκη, οι αθώοι αισθάνονται άσχημα και όσοι δεν αισθάνονται ένοχοι βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου», είπε, σύμφωνα με τα σχόλια που απομαγνητοφωνήθηκαν στον ιστότοπο της Γαλλικής Ένωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας.

Η συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo δήλωσε «συντετριμμένη από τον θάνατο του φίλου της», που ήταν «αστείος, ζωηρός και ακούραστος υπερασπιστής της ελευθερίας», σε μήνυμά της στο Χ.