Μέσα σε τρεις ημέρες, από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου του 1999, ο 23χρονος τότε Παντελής Καζάκος έγινε ο φόβος και ο τρόμος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 7 σε Μεταξουργείο, Πλατεία Κουμουνδούρου, Λιοσίων, Φυλής και Εξάρχεια.
Ο 23χρονος εργαζόταν ως υπάλληλος ασφαλείας στην ΕΡΤ, είχε υπηρετήσει στον Στρατό, ενώ πριν τη θητεία του έκανε χρήση ναρκωτικών για την οποία είχε περάσει από πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Σύμφωνα με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Γεωργακόπουλο, δεν υπήρχε προηγούμενο που να φανερώνει ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο ίδιος πάντως στο δικαστήριο δήλωσε «αμετανόητος» και «ψυχοπαθής».
«Είμαι ορθόδοξος» φώναζε όσο πυροβολούσε
«Έφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ’ αυτούς έχει παραγίνει» είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του.
Ο Καζάκος όχι μόνο δεν προσπάθησε να αρνηθεί τη δράση του, αλλά ομολόγησε δηλώνοντας αμετανόητος. «Δεν μετανιώνω» έλεγε ο 23χρονος που θεωρούσε ότι με τις δολοφονίες μεταναστών επιτελούσε το «εθνικό του καθήκον».
Ο πρώτος νεκρός ήταν ο Κούρδος Χοσεβί στις 19 Οκτωβρίου 1999, ενώ ο Καζάκος, τραυμάτισε πυροβολώντας και τους δύο φίλους του Σαρίφ Μοχάμεντ και Ρασούλ Γιουσέφ.
Δύο ημέρες αργότερα τραυματίες από τις σφαίρες του Παντελή Καζάκου έπεσαν ο Μάρκους Κόφι – Τόμι από τη Γκάνα και ο Νταντόν Μοχάμεντ από το Μπαγκλαντές. Η δολοφονική δράση του Καζάκου ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου όταν σκότωσε τον Γεωργιανό Ουντεσιάνι Τζορτζ και τραυμάτισε τον Αιγύπτιο Σαάντ Ελ Σαντί, τους Πακιστανούς Αχμέντ Νεσάρ και τον Αμπντούλ Τίμοθι.
«Εγώ είμαι ορθόδοξος» φέρεται να φώναζε όσο πυροβολούσε τα ανυποψίαστα θύματά του.
Η μαρτυρία του 22χρονου ναυτικού
Στην τελευταία του δολοφονική επίθεση, στις 22 Οκτωβρίου, αυτόπτης μάρτυρας υπήρξε ο 22χρονος ναυτικός Αποστόλου από τον Πειραιά. «Tριγύριζα στην Ομόνοια, τον συνάντησα στις 4 και μου είπε να τον ακολουθήσω για να δω πώς εκτελούνται οι μυστικές αποστολές. Kατηφορίσαμε προς την Πειραιώς. Συναντήσαμε έναν ξένο μελαψό.
Tον ακολουθήσαμε λίγο και μου λέει «κοίτα τώρα». Έβγαλε τότε το πιστόλι και του έριξε τρει φορές». Ο ναυτικός συνελήφθη όχι για συνέργεια στις δολοφονίες του Καζάκου, αλλά επειδή πάνω του βρέθηκε μια δόση ηρωίνης.
Η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή
Η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένη ως «εγκληματική» και με δικαστική απόφαση, τότε αποτελούσε απλά ένα ακροδεξιό περιθωριακό μόρφωμα με μερικές δεκάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του Παντελή Καζάκου για τους 2 φόνους και τις 7 απόπειρες, καθηγητής του στο 34ο Λύκειο δήλωσε ότι ο 23χρονος από τα σχολικά του χρόνια είχε εκφράσει τα «ακροδεξιά πιστεύω του», που ταυτίζονταν με εκείνα της Χρυσής Αυγής. Συμμαθητές του μάλιστα υποστήριζαν ότι ήταν μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης, ισχυρισμός που επιβεβαιώθηκε από την πολιτική αγωγή που παρουσίασε στο δικαστήριο φωτογραφία του Παντελή Καζάκου να κρατά πανό σε πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Τραγική ειρωνεία, η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούσε την ημέρα της τελευταίας του δολοφονίας με πρωτοσέλιδο για τον «υπερπληθυσμό των μεταναστών» με τίτλο «ο θάνατος ενός Έθνους».
Ο Παντελής Καζάκος καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ενώ υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης έπειτα από 14 χρόνια.
Έγινε επεισόδιο στον «Κόκκινο Κύκλο»
Η υπόθεσή του μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση από τον Πάνο Κοκκινόπουλο στη σειρά «Κόκκινος Κύκλος». Τον ίδιο τον Παντελή Καζάκο στο επεισόδιο με τίτλο «Σκουπίδια» υποδήθηκε ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ σ’ αυτό έπαιξαν μεταξύ άλλων: η Μπέσυ Μάλφα, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Αντώνης Αντωνίου, η Λίνα Σακκά και ο Κώστας Φαλελάκης.