Την ικανοποίησή της σχετικά με τη δήλωση των ΗΠΑ για τα F-35 εκφράζει η Τουρκία, όπως φαίνεται στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου. Την ίδια στιγμή η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16 στο Αιγαίο».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (2/2) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στις τουρκικές εφημερίδες το κλίμα έχει αλλάξει και είναι πλέον θετικό προς τις ΗΠΑ.

«Ικανοποίηση υπάρχει στην Τουρκία από τις δηλώσεις των Αμερικανών για την πιθανότητα παραχώρησης και F-35, με το κλίμα να αλλάζει και στα τουρκικά ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κωστίδης.

Όπως υπογράμμισε, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε «σενάρια πολέμου» με τους Ελληνοκύπριους, ενώ ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους τούρκους πολίτες είναι και η αύξηση της τιμής του κουλουριού.

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» σημειώνει: «Η Βικτόρια (Νουλαντ) άνοιξε την πόρτα» δείχνοντας μια εγκάρδια φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με την Βικτόρια Νούλαντ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν πως πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης από τις ΗΠΑ να δώσουν F-35 στην Τουρκία, αν αυτή εγκαταλείψει τους ρωσικούς αμυντικούς πυραύλους S-400, ωστόσο πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα βήματα τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τα F-16 στο Αιγαίο»

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προέβη στην κατηγορηματική διάψευση ότι τα F-16, που θα δοθούν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα, δε θα μπορούν να επιχειρούν στο Αιγαίο.

Όπως ανέφεραν, «η διαδικασία για την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ συνεχίζεται» και «οι εργασίες για το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσουν, όταν φτάσουν σε εμάς οι επιστολές προσφοράς και αποδοχής».

Ακόμα, οι ισχυρισμοί, που εμφανίστηκαν πρόσφατα σε ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ότι τα F-16 θα δοθούν στην Τουρκία με την προϋπόθεση πως δε θα χρησιμοποιηθούν στην περιοχή του Αιγαίου, διαψεύστηκαν από πηγές του τουρκικού υπουργείου. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι «το θέμα της προμήθειας και του εκσυγχρονισμού των F-16 δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση».

Τέλος, οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημείωσαν ότι η ζήτηση για πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter συνεχίζεται μετά τις εξελίξεις σχετικά με την προμήθεια F-16 και αξιολόγησαν ως θετική την άρση του εμπάργκο από τον Καναδά σε προϊόντα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την Τουρκία. Τονίστηκε ακόμα ότι και άλλες συμμαχικές χώρες θα πρέπει επίσης να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και να άρουν τα ανοιχτά και κλειστά εμπάργκο στην Τουρκία.