Λίγα δευτερόλεπτα, μόλις 46 για την ακρίβεια, χρειάστηκαν για να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τον αγώνα. Η Άντζελα Καρίνι, η ιταλίδα πυγμάχος κληρώθηκε να αγωνιστεί στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων εναντίον της intersex αθλήτριας από την Αλγερία, Ιμάνε Χαλίφ.
Η αλγερινή αθλήτρια είχε αποκλειστεί έπειτα από τεστ επιβεβαίωσης φύλου από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, με την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να προκαλεί πολλές συζητήσεις.
Η Καρίνι αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην Αλγερινή. Αντίθετα, έπεσε στα γόνατα στο ρινγκ κλαίγοντας, αφού οι διαιτητές επικύρωσαν την απόφασή της, αναδεικνύοντας την αντίπαλό της νικήτρια. Με το που η Ιταλίδα σήκωσε το χέρι της, για να σταματήσει τον αγώνα, πλησίασε τον προπονητή της και του είπε «Πονάει υπερβολικά».
Μετά τον αγώνα σημείωσε: «Είμαι συνηθισμένη στον πόνο, όμως δεν έχω ξαναδεχτεί ποτέ τέτοια γροθιά, ήταν αδύνατο να συνεχίσω. Ποια είμαι εγώ όμως, για να πω ότι είναι αντικανονικό;», αναρωτήθηκε η ίδια. «Μπήκα στο ρινγκ για τον αγώνα, όμως δεν ένιωθα έτσι λίγα δευτερόλεπτα μετά. Ένιωσα έναν πολύ δυνατό πόνο στη μύτη. Δεν τα παράτησα τότε, όμως η επόμενη γροθιά πόνεσε ακόμα περισσότερο και είπα “φτάνει!”. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε η ίδια.
«Μπήκα στο ρινγκ για τον πατέρα μου, στην προηγούμενη Ολυμπιάδα ο πατέρας μου ήταν στα τελευταία του. Αυτή ήταν η Ολυμπιάδα μου και ήθελα να διανύσω και το τελευταίο χιλιόμετρο. Αν σταμάτησα τον αγώνα το έκανα μόνο και μόνο για την οικογένειά μου». Ο προπονητής της ιταλικής ομάδας, Εμανουέλε Ρεντσίνι, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε προμελέτη στην απόσυρση της αθλήτριας: «Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να αποσυρθούμε πριν από τον αγώνα, γιατί ολόκληρη η Ιταλία της έλεγε εδώ και μέρες να μην αγωνιστεί, όμως η Άντζελα είχε κίνητρο και ήθελε να το κάνει».
Περιγράφοντας τα λεπτά της αποχώρησης της αθλήτριάς του, ο προπονητής της είπε ότι μετά τη γροθιά που την πόνεσε πολύ τού είπε πως δεν ήθελε πια να αγωνιστεί. «Προσπάθησα να της πω να φτάσει στο τέλος του πρώτου γύρου, όμως όχι. Σέβομαι την απόφασή της», λέει χαρακτηριστικά ο Ρεντσίνι.
Μελόνι: Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητριών
«Δεν συμφωνούσα το 2021 και δεν συμφωνώ και σήμερα. Ευχαριστώ την Αντζέλα Καρίνι για τον αγώνα της, όμως δεν καταφέραμε να τη δούμε, μόνο λίγο», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, που τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα. «Έχει σημασία να αγωνίζεσαι επί ίσοις όροις. Και από τη δική μου σκοπιά αυτός δεν ήταν ένας αγώνας επί ίσοις όροις. Προσπαθώ να εξηγήσω για χρόνια το ρίσκο για τα δικαιώματα των γυναικών. Νομίζω ότι αθλήτριες με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να παίρνουν μέρος σε διοργανώσεις για γυναίκες. Και όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε κάποια διάκριση εναντίον τους, αλλά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητριών».
Ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικών θεμάτων της ιταλικής Βουλής, Φεντερίκο Μολικόνε, τόνισε πως «Στο ρινγκ μαζί με την Καρίνι και την Χαλίφ δεν υπήρχε το ολυμπιακό πνεύμα, αλλά η woke ιδεολογία. Η μυική υπεροχή της αλγερινής αθλήτριας φάνηκε, αν και είχε γίνει γνωστή από πολλές μαρτυρίες. Η ιταλίδα αθλήτρια έκανε καλά που αποσύρθηκε. Ελπίζουμε να γίνει η ανάλογη ένσταση που θα υπερασπιστεί το ολυμπιακό πνεύμα».
«Όλη μας την αλληλεγγύη στην Άντζελα Καρίνι, θύμα μιας ιδεολογίας που χτυπά την ίδια και όλες τις γυναίκες. Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τις γυναίκες, μια μαύρη μέρα για τον αθλητισμό και ταυτόχρονα για την αλήθεια. Μια αλήθεια που πολλοί προσπαθούν να μασκαρέψουν σήμερα, λέγοντας πως η Ιμάνε Χαλίφ ήταν «πάντα γυναίκα». Θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε το εξής: το άτομο που κέρδισε σήμερα άδικα, μια διοργάνωση που δεν είχε τίποτα αθλητικό, είναι ένα άτομο με αρσενικά χρωμοσώματα, αρσενικό κορμί και φυσιολογία», λέει σε ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών της Ιταλίας.
Θέση για την υπόθεση πήρε ακόμα και ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της «Tesla», της «Space X» και της πλατφόρμας «Χ», Έλον Μασκ, γνωστός πολέμιος «της πολιτικής ορθότητας και της woke ατζέντας», με ανάρτησή του στην οποία αναπαρήγαγε χρήστη του «X», που ισχυριζόταν πως η Κάμαλα Χάρις υποστηρίζει το δικαίωμα της αλγερινής intersex αθλήτριας να αγωνίζεται απέναντι σε γυναίκες, καλώντας την «να το διαψεύσει».
Από την πλευρά της, η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή καταδικάζει τις «ανήθικες επιθέσεις» στην μποξέρ Ιμάνε Χαλίφ,
Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά μετά τον αγώνα, η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κακοήθεις και ανήθικες επιθέσεις κατά της πυγμάχου, Ιμάνε Χαλίφ, από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης». Στην ίδια ανακοίνωση οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Χαλίφ χαρακτηρίζονται «εντελώς άδικα ψέματα», ενώ καταλήγουν λέγοντας «Είμαστε όλοι μαζί σου, Ιμάνε. Όλο το έθνος σε στηρίζει».
Οι φωτογραφίες της Ιμάνε Χαλίφ από την παιδική ηλικία
Αλγερινοί δημοσιογράφοι δημοσίευαν, εν τω μεταξύ, φωτογραφίες που φέρεται να απεικονίζεται η πυγμάχος Ιμάνε Χαλίφ σε παιδική ηλικία.
Οι ίδιοι δημοσιογράφοι υποστήριζαν πως θα ήταν πολύ παράξενο για μια χώρα συντηρητική όσο η Αλγερία να δεχτεί να εκπροσωπηθεί από μια αθλήτρια που δεν θα ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα.
Θέση για το θέμα πήρε και ο διάσημος αλγερινός ποδοσφαιριστής, Ισμαέλ Μπενάσερ, ο οποίος έγραψε: «Απόλυτη στήριξη στην πρωταθλήτριά μας, Ιμάνε Χαλίφ, η οποία υποφέρει από κύμα αδικαιολόγητου μίσους. Η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αποτέλεσμα του ταλέντου της και της σκληρής δουλειάς. Σε εμπιστευόμαστε να σηκώσεις τα χρώματα της Αλγερίας ψηλά».