Υλικά
- 1 χταπόδι του 1 κιλού
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3- 4 ώριμες φρέσκες ντομάτες ή 1 συσκευασία (500 γραμμάρια) σάλτσα ντομάτας
- 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- Αλάτι (προαιρετικά) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
- 850 ml νερό
- 500 γρ. κοφτά ζυμαρικά
Εκτέλεση
- Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και προσθέστε το χταπόδι. Μαγειρέψτε το στα υγρά του μέχρι να εξατμιστούν καλά.
- Αφαιρέστε το χταπόδι και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια μήκους περίπου 3 ή 4 εκ.
- Προσθέστε λάδι στη κατσαρόλα καθώς και το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Εντωμεταξύ, χτυπήστε στο μούλτι τις ντομάτες μαζί με τον πελτέ και προσθέστε το στο χταπόδι, καθώς και πιπέρι, φύλλα δάφνης και δεντρολίβανο και 2 φλιτζάνια νερό.
- Φέρτε το φαγητό σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1 ώρα. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης μετά από δέκα λεπτά μαγειρέματος.
- Όταν το χταπόδι μαγειρευτεί, προσθέστε περισσότερο νερό και αφήστε το να πάρει μια βράση.
- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά στη σάλτσα ανακατεύοντας κατά διαστήματα, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται.
- Σερβίρετε με φέτα.