Υλικά

  • 1 χταπόδι του 1 κιλού
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3- 4 ώριμες φρέσκες ντομάτες ή 1 συσκευασία (500 γραμμάρια) σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι (προαιρετικά) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
  • 850 ml νερό
  • 500 γρ. κοφτά ζυμαρικά

Εκτέλεση

  1. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί και προσθέστε το χταπόδι. Μαγειρέψτε το στα υγρά του μέχρι να εξατμιστούν καλά.
  2. Αφαιρέστε το χταπόδι και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια μήκους περίπου 3 ή 4 εκ.
  3. Προσθέστε λάδι στη κατσαρόλα καθώς και το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
  4. Προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Εντωμεταξύ, χτυπήστε στο μούλτι τις ντομάτες μαζί με τον πελτέ και προσθέστε το στο χταπόδι, καθώς και πιπέρι, φύλλα δάφνης και δεντρολίβανο και 2 φλιτζάνια νερό.
  6. Φέρτε το φαγητό σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1 ώρα. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης μετά από δέκα λεπτά μαγειρέματος.
  7. Όταν το χταπόδι μαγειρευτεί, προσθέστε περισσότερο νερό και αφήστε το να πάρει μια βράση.
  8. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά στη σάλτσα ανακατεύοντας κατά διαστήματα, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται.
  9. Σερβίρετε με φέτα.