Η κατανάλωση λαχανικών έχει ξεχωριστά οφέλη για την υγεία μας, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής. Με μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ο οργανισμός μας επωφελείται από άφθονα αντιοξειδωτικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας. Ακόμα βοηθούν το πεπτικό και το σκελετικό μας σύστημα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και, επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, εξομαλύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, ιδίως τα λαχανικά εποχής παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Κ, C και βιταμίνες του συμπλέγματος B, καροτενοειδή και μέταλλα.

Υλικά (40 μικρά κεφτεδάκια)

  • 1 καρότο
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 1/2 μεσαίο κουνουπίδι
  • 1 αβγό
  • 160 γρ. κίτρινο τυρί light τριμμένο
  • 250 γρ. αλεύρι βρόμης ή αλεσμένη βρόμη
  • 1/2 κ.γ καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Αλέθουμε το καρότο, το κουνουπίδι και τη γλυκοπατάτα σε έναν πολυκόφτη.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα αλεσμένα λαχανικά και προσθέτουμε το αβγό, το τυρί και τα καρυκεύματα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε και το αλεύρι βρόμης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Πλάθουμε 40 μικρά κεφτεδάκια.
  • Βήμα 4: Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στις αντιστάσεις, για 25-30’.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.

  • Ενέργεια: 163 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4,9 γρ.
  • Λιπαρά: 8,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI