Το πορτοκάλι είναι τόσο συνδεδεμένο στο μυαλό μας με τη βιταμίνη C που συχνά ξεχνάμε τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχει. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο αγαπημένο αυτό χειμωνιάτικο φρούτο ως καλή πηγή φυτικών ινών με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πεπτικής υγείας, της υποβοήθησης της απώλειας βάρους και της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης.

Υλικά (περίπου 30 κουλουράκια με μέτριο μέγεθος)

  • 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. ολικής άλεσης
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 210 γρ. χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. λάδι καρύδας

Για την επικάλυψη

  • 70-80 γρ. κουβερτούρα με στέβια
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.
  • Βήμα 3: Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει λίγο). Ύστερα, το προσθέτουμε κι αυτό στο αρχικό μπολ χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
  • Βήμα 4: Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι σε δύο ή τρεις δόσεις. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Βήμα 5: Όταν πλέον έχουμε μία εύπλαστη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πετάλου.
  • Βήμα 6: Ψήνουμε τα κουλουράκια, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στις αντιστάσεις, για 15-20’. Όταν βγουν από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  • Βήμα 7: Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας.
  • Βήμα 8: Βουτάμε τις άκρες από τα κουλουράκια στη σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.

  • Ενέργεια: 123 kcal
  • Υδατάνθρακες: 19 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,9 γρ.
  • Λιπαρά: 7,1 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI