Καθημερινά χρησιμοποιούμε δεκάδες εφαρμογές μέσω του κινητού μας τηλεφώνου για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Για να καλέσουμε ταξί, για να παραγγείλουμε φαγητό, για να ακούσουμε μουσική, για να κλείσουμε εισιτήρια. Πώς θα σας φαινόταν αν χρησιμοποιούσαμε ακόμα μία, η οποία μάλιστα φέρει τη σφραγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά;

Η πρωτοποριακή εφαρμογή immerge έκανε το ντεμπούτο της πριν από λίγο καιρό, τον Μάρτιο του 2025, με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση «Μάθε να το κάνεις σωστά» από την Περιφέρεια Αττικής και τον Όμιλο Ηρακλής, μέλος της Holcim.

Το immerge είναι μια εκπαιδευτική εφαρμογή, διαθέσιμη για iOS και Android. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Εταιρείας Τεχνοβλαστού του με τίτλο CogniSensus.

Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη εκπαιδευτική εφαρμογή που τρέχει σε κινητές συσκευές και ευνοεί την κατανόηση και ευαισθητοποίηση για πολύπλοκα θέματα, όπως είναι η ανακύκλωση. Βασίζεται σε σύνθετο οπτικοακουστικό υλικό και κάνει χρήση Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR) προκειμένου να δημιουργήσει μία ευχάριστη, οπτικοποιημένη και κατανοητή διαδικασία εκμάθησης.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μετατρέψει σε γοητευτικό παιχνίδι τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την ανακύκλωση, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τις βιώσιμες πρακτικές. Στηρίζεται στην επιδραστική οπτικοποίηση της πληροφορίας και στοχεύει στο να κάνει την αειφορία συναρπαστική, διαδραστική και πάνω από όλα, εφαρμόσιμη στην απαιτητική καθημερινότητά μας.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR)! Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μάθουμε τα πάντα γύρω από την ανακύκλωση, μέσα από ένα πρωτοποριακό application και τον χαριτωμένο ψηφιακό βοηθό του, Άρη!

To immerge αξιοποιεί τα πολύτιμα εργαλεία της τεχνολογίας για να ζωντανέψει κάθε είδους πληροφορία και περιεχόμενο γύρω από θέματα ανακύκλωσης που μας απασχολούν όλους. Οπτικοποιώντας την επιστημονικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τις φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, η συγκεκριμένη εφαρμογή κάνει τη βιωσιμότητα διαδραστική και λειτουργική για όλους.

Με συνεχή προσθήκη νέου περιεχομένου, φιλοδοξεί να προσφέρει διαρκώς επικαιροποιημένο και πλούσιο υλικό, ενώ ο AI-driven σαρωτής του αναγνωρίζει καθημερινά αντικείμενα και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Επομένως, από τη θεωρία της ανακύκλωσης που κρατά τη χώρα μας σε χαμηλές επιδόσεις εδώ και δεκαετίες, περνάμε αισίως στην πράξη, μέσα από μία εφαρμογή δημοφιλή στις νέες γενιές, αλλά και εύχρηστη για όλους: όσο πιο συχνά τη χρησιμοποιούμε, τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται και τόσο περισσότερο κατακτάμε τη γνώση της σωστής ανακύκλωσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση που με τον καιρό εμπλουτίζεται: εμείς την εκπαιδεύουμε ως προς αυτά που έχουμε ανάγκη να μάθουμε και εκείνη με τη σειρά της μας εκπαιδεύει στη σωστή ανακύκλωση.

O Δρ. Ιωάννης Καρασεϊτανίδης, τεχνικός Διευθυντής της ομάδας I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, λέει χαρακτηριστικά για το παρόν και το μέλλον του καινοτόμου project: «Βασικός μας στόχος είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την εμπειρία του χρήστη και σε αυτό μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια των ίδιων των χρηστών. Σύντομα θα προστεθούν και άλλα features που θα συμβάλουν στο gamification της εφαρμογής, κάνοντάς την ιδιαιτέρως ελκυστική, ειδικά στους νέους και αυξάνοντας το engagement. Επιπρόσθετα θα προστεθεί υλικό για πιο σύνθετα θέματα ανακύκλωσης ενώ θα αλλάζουμε και το look and feel της εφαρμογής ανταποκρινόμενη σε σύγχρονες πρακτικές».

Η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας και αν κρίνουμε από την ολοένα αυξανόμενη εξάρτησή μας από το κινητό μας τηλέφωνο, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Καιρός λοιπόν, να την αξιοποιήσουμε και για να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής του ίδιου μας του πλανήτη!

Περισσότερες πληροφορίες στο www.tokanoumesosta.gr