Την αλληλεγγύη της στον ομόλογό της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο πρώτος έχει στοχοποιηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη νομισματική πολιτικής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφό μου» Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λαγκάρντ. «Έχουμε ισχυρή και σταθερή σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών (…) η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη μιας σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής που εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του προέδρου της Fed, για τον οποίο είπε πως είναι «πολύ αργός» στη μείωση των επιτοκίων. «Είναι παραπάνω από χρόνος για να τελειώσει η θητεία του Πάουελ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, ενώ η δεύτερη θητεία του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2026.

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης είχε ήδη καλέσει στις 4 Απριλίου τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας τότε ότι θα ήταν «η τέλεια στιγμή» για κάτι τέτοιο. Η Fed έχει διατηρήσει από την αρχή του χρόνου σταθερά τα κύρια επιτόκια μεταξύ 4,25% και 4,50%.

Χθες ο Πάουελ προέβλεψε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της εμπορικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πάντως πως οι δασμοί έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές σε πετρέλαιο, αυγά και άλλα προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προσπαθήσει να απολύσει τον Πάουελ. Σε εκδήλωση στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγο, ο τελευταίος δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Fed «είναι ευρέως κατανοητή και υποστηρίζεται στην Ουάσιγκτον και στο Κογκρέσο όπου έχει πραγματικά σημασία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social, σημείωσε:

«Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για 7η φορά, κι όμως, “πολύ καθυστερημένα” ο Τζερόμ Πάουελ της Fed, ο οποίος πάντα ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, εξέδωσε χθες μια έκθεση που ήταν άλλο ένα, και τυπικό, πλήρες “χάλι”! Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει, τα είδη διατροφής (ακόμα και τα αυγά!) έχουν πέσει, και οι ΗΠΑ πλουτίζουν από τους δασμούς. Πολύ αργά θα έπρεπε να έχει μειώσει τα επιτόκια, όπως η ΕΚΤ, εδώ και πολύ καιρό, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να τα μειώσει τώρα. Η λήξη της θητείας του Πάουελ δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα!».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, την τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Μετά τη μείωση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,25%. Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ελήφθη στη σκιά των νέων δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

H απόφασή του να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

H EKT εκτιμά ότι διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι πιθανόν να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ευμετάβλητη αντίδραση των αγορών στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.

Η νέα μείωση είχε σχεδόν προεξοφληθεί από την αγορά καθώς από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης του Δ.Σ τον Μάρτιο, έγινε αντιληπτό ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσανατολίζονταν σε μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.