Υλικά
- 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. τσαγιού κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού καφέ
- 1/4 φλ. τσαγιού συν 2 κ. σ. ηλιέλαιο
- 1 κ. σ. ξύδι
- 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ, πασπαλίστε με αλεύρι και αφαιρέστε την περίσσεια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε δυνατά το αλεύρι, με το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, μέχρι το κακάο να κατανεμηθεί καλά και το μείγμα να πάρει ένα ομοιόμορφο ανοιχτό καφέ χρώμα.
- Προσθέστε στο μπολ τον καυτό καφέ ή το καυτό νερό, το λάδι, το ξύδι και τη βανίλια και χτυπήστε απαλά μέχρι να μη μείνουν σβώλοι. Μπορεί να δείτε μερικές φυσαλίδες στο μπολ που μοιάζουν με σβώλους, αλλά είναι η μαγειρική σόδα που αντιδρά με το καυτό υγρό και δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα. Το μείγμα θα φαίνεται λίγο αραιό. Μην το χτυπήσετε υπερβολικά.
- Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε στη μεσαία σχάρα μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή -περίπου 50 λεπτά με μία ώρα.
- Βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα και απολαύστε.