Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έγκριση από την Κομισιόν του ελληνικού σχεδίου για μετάταξη ορισμένων προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερους και χαμηλότερους συντελεστές. Στόχος της κυβέρνησης είναι μαζί οι αυξήσεις να συνδυαστούν με μείωση του φόρου σε βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γάλα, κρέας και αυγά.

Οι οριστικές αποφάσεις καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες μέσα στην επόμενη εβδομάδα και το νέο μοντέλο του ΦΠΑ ανάγεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2011. Το σχέδιο που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει αλλαγές πολλών ταχυτήτων

Πού επιβάλλεται ο χαμηλός ΦΠΑ 11%

Σήμερα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λ.π. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και υπηρεσίες κηδειών.

Ποια προϊόντα θα πάνε στο ΦΠΑ 12% ή 13%

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο χαμηλός συντελεστής 11% αυξάνεται σε 12% και αυτόματα ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 5,5% αυξάνεται σε 6%.

Στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% μεταφέρονται (από το ΦΠΑ 11%) προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά αλλά και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ποια προϊόντα πάνε στο ΦΠΑ 23%

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως πολυτελείας όπως για παράδειγμα το χαβιάρι που σήμερα υπάγεται στο 11%. Το θέμα όμως είναι ποια άλλα προϊόντα θα κρίνουν Αθήνα και Βρυξέλλες ότι είναι πολυτελείας και θα πρέπει να περάσουν στο ΦΠΑ 23%.