Έναν υποθαλάσσιο και ιδιαίτερα καυτό «κόσμο» ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες. Χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV), ανακάλυψαν στο βυθό της Καραϊβικής, τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι η θερμοκρασία των πηγών που φτάνει τους 401 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που το νερό γύρω από αυτές είναι μόλις 4 βαθμοί! Στην ερευνητικά αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου και του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Βρετανίας με επικεφαλής τον Γιον Κόπλεϊ.

Οι βιντεοσκοπημένες εικόνες που μετέδωσε το όχημα από το βυθό, δείχνουν θεόρατες «καμινάδες» ύψους έως δέκα μέτρων, οι οποίες εκλύουν καυτά αέρια από το εσωτερικό της Γης στο παγωμένο νερό γύρω τους.

Οι υδροθερμικές πηγές, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70 (μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 στους ωκεανούς της Γης), αποτελούν οικοσυστήματα στο βυθό με ακραίες φυσικοχημικές συνθήκες, οι οποίες παρόλα αυτά φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής, όπως τυφλές γαρίδες, περίεργα σκουλήκια και διάφορα ακραιόφιλα μικρόβια.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, τέτοια περιβάλλοντα είναι πιθανό να αποτέλεσαν την κοιτίδα της εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προτού αυτή σταδιακά επεκταθεί στην επιφάνεια της Γης.

Οι βρετανοί ερευνητές αισιοδοξούν ότι η αποστολή τους, που θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου, θα ανακαλύψει γύρω από τις εν λόγω υδροθερμικές πηγές για μια ακόμη φορά νέα είδη, άγνωστα έως τώρα. Ήδη οι επιστήμονες έχουν συλλέξει, χάρη στους βραχίονες του οχήματος «Ίσις», τα πρώρα υποθαλάσσια δείγματα, που θα δοθούν για μελέτη.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο…