Η μπαμπεσίωση που είναι γνωστή ως «αμερικανική ευλογιά» σημειώνει έξαρση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους επιστήμονες να ανησυχούν, καθώς η νόσος δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα.
Η ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά στις βορειοανατολικές και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ αυξήθηκαν κατά 9% το διάστημα 2015-2022 και συνεχίζουν. Μάλιστα, 4 στους 10 ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο νοσούσαν και με τη νόσο του Lyme ή άλλη ασθένεια που επίσης μεταδίδεται από τσιμπούρια.
Δημοσίευμα της New York Post έγραψε ότι η μπαμπεσίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Babesia. Μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα ενός μαυροπόδαρου κρότωνου, επίσης γνωστού ως τσιμπούρι ελαφιών. Όπως και με την ελονοσία, το παράσιτο μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ακόμη, η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω μεταγγίσεων αίματος, μεταμοσχεύσεων, αλλά και να μεταφερθεί από την έγκυο μητέρα στο παιδί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όσοι εμφανίζουν ενδείξεις παραπέμπουν σε γρίπη ή τυχαία μόλυνση. Παράλληλα, ανησυχούν, επειδή οι νέοι ασθενείς με μπαμπεσίωση νόσησαν πιο βαριά, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο λόγος αυτής της αλλαγής.
Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Ανατριχίλες
- Ιδρώτα
- Πονοκέφαλο
- Πόνοι στο σώμα
- Απώλεια όρεξης
- Ναυτία
- Κόπωση
Γιατί είναι σε έξαρση – Πώς θεραπεύεται
Ο Paddy Ssentongo, συνεργάτης σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Penn State Health Milton S. έκανε μελέτη για την μπαμπεσίωση και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases.
Ο επιστήμονας ανέφερε ότι οι απότομες αλλαγές στη διάρκεια των εποχών, στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις επηρεάζουν τον πληθυσμό των τσιμπουριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση.
Ευτυχώς, οι θάνατοι από μπαμπεσίωση είναι σπάνιοι, με τους πιο πρόσφατους να καταγράφονται το 2019, ενώ ήταν πέντε στο σύνολο, αντιπροσωπεύοντας το 0,57% των κρουσμάτων εκείνης της χρονιάς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νόσος μπορεί να εντοπιστεί από εξετάσεις αίματος, ενώ τα αντιβιοτικά αζιθρομυκίνη και ατοβακόνη συνήθως θεραπεύουν την ασθένεια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία που ανταλλάσσει τα μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια με υγιή.
«Στους ασθενείς με μπαμπεσίωση, χορηγούμε δοξυκυκλίνη καθώς διερευνούμε αν ο ασθενής έχει ή όχι τη νόσο του Lyme ή άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια», είπε σχετικά ο Ssentongo.