Παράνομη έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας οικοδομική άδεια που επέτρεψε την προσθήκη ορόφου 33,77 τ.μ. σε ακίνητο 56 τ.μ στον κεντρικό πυρήνα του μνημειακού οικισμού της Ύδρας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφαση του(1462/2024) ακύρωσε την προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια, αλλά και την απόφαση της διεύθυνσης Εφορείας Αρχαιοτήτων, μετά από σχετική προσφυγή.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει ότι ο οικισμός της Ύδρας από το 1962 έχει χαρακτηριστεί μνημειακός κάτι που «υπερισχύει έναντι των λοιπών χαρακτηρισμών του» και «τον υπάγει σε αυστηρότερο καθεστώς προστασίας».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι με αυτό το δεδομένο «η μόνη επιτρεπτή είναι η δόμηση κτισμάτων, όπως αυτά προϋπήρχαν, αφού αυτά είναι που προσέδωσαν στον οικισμό τον μνημειακό του χαρακτήρα».

«Δεν αρκεί, η τήρηση των διατάξεων που ισχύουν εν γένει για τους παραδοσιακούς οικισμούς, εντός των οποίων επιτρέπεται η ανέγερση και νέων κτιρίων, τούτο δε παρά τα όσα αντίθετα προβλέπει σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ, η οποία παρερμηνεύει τους κανόνες που διέπουν το πολεοδομικό καθεστώς του εν λόγω οικισμού, όπως έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία, σε ό,τι αφορά την ανέγερση κτίσματος επί οικοπεδικής επιφάνειας που είχε δομηθεί κατά το παρελθόν» τονίζει μεταξύ άλλων , το ΣτΕ.