Για την επέλαση του τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα, που αναμένεται να είναι καταστροφική, μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.
Η διάσταση του Μίλτον θα μπορούσε να καλύψει τη μισή Μεσόγειο, ίσως και παραπάνω, αν ήταν στην περιοχή μας, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Καλύπτει ένα τεράστιο κομμάτι. Οι περιοχές που είναι εντονότερες οι νεφώσεις και τις βλέπουμε με τη χαρακτηριστική σπειροειδή μορφή αλλά και οι άνεμοι οι οποίοι είναι πολύ ενισχυμένοι, κυρίως κοντά στο μάτι του αλλά και σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτόν. Επομένως, μιλάμε για κάτι που είναι εξαιρετικά μεγάλο σε διάσταση και προκαλεί αυτές τις καταστροφές. Για να χαρακτηριστεί τυφώνας ή κυκλώνας θα πρέπει να ξεπεράσει η ταχύτητα του ανέμου τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή να ξεπεράσει τα 12 μποφόρ. Οι κατηγορίες του κυκλώνα ξεκινούν εκεί που τερματίζει η κλίμακα Μποφόρ. Ο συγκεκριμένος φτάνει στην κατηγορία 5. Η κατηγοριοποίηση των τροπικών κυκλώνων ξεκινάει από το 1 και φθάνει έως το 5,5 είναι ο χειρότερος όπως είναι αυτός εκ νέου. Χτες είχε υποβαθμιστεί για λίγο στην κατηγορία 4. Σήμερα ξεπέρασε το όριο των 250 χιλιομέτρων. Και μιλάμε για μέσο άνεμο, όχι για ριπές. Έχει και πολύ ισχυρότερες ριπές.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σηκώνει πάρα πολύ νερό από τη θάλασσα και εισβάλει στις παραθαλάσσιες περιοχές. Λόγω της πολύ χαμηλής πίεσης που υπάρχει στο κέντρο του, έχει εξαιρετικά χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του κυκλώνα και αυτό βοηθάει στο να σηκωθεί το νερό και με τη βοήθεια της κίνησής του αλλά και των ανέμων, να το μεταφέρει μέσα στη στεριά. Και αυτό κάνει τις περισσότερες καταστροφές. Δεν είναι τόσο η βροχή. Προφανώς και η βροχή κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά κυρίως το νερό της θάλασσας, το οποίο εισβάλλει μέσα στην ξηρά, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως είναι για παράδειγμα και η Φλόριντα. Αυτό το πράγμα είναι καταστροφικό» εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.
Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι πράγματι, μπορεί το νερό της θάλασσας να ξεπεράσει τα 4 – 4,5 μέτρα, ενώ σημείωσε ότι βγαίνει ειδοποίηση και σε ποιες περιοχές και πόσο θα ανέβει αυτό που ονομάζουν στα αγγλικά storm surge, δηλαδή αυτή την άνοδο του νερού από τη θύελλα. «Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δίνουν πάνω από 4 μέτρα. Ταυτόχρονα βροχές, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 χιλιοστά που είναι πολύ μεγάλο ύψος βροχής, πάρα πολύ μεγάλο και φυσικά και οι άνεμοι, θα εξασθενίσει κάπως φτάνοντας στη Φλόριντα, αλλά θα εξασθενήσει πιθανώς στην κατηγορία 4, θα φρενάρει και οι άνεμοι προφανώς θα πέσουν στην επαφή με την ξηρά, αλλά και πάλι θα είναι πάρα πάρα πάρα πολύ ενισχυμένοι. Θα παραμείνει δηλαδή σε κάποια κατηγορία τροπικού κυκλώνα όταν θα χτυπήσει τη Φλόριντα» συμπλήρωσε ο κ. Λαγουβάρδος.
Ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε 25 μέρες, ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Αυτός δεν είναι τόσο μεγάλης διάρκειας, αλλά κρατάει αρκετές ημέρες, σημείωσε.
Η φετινή εποχή των τυφώνων παρουσίασε παράξενα χαρακτηριστικά
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η φετινή εποχή των τυφώνων παρουσίασε κάποια παράξενα χαρακτηριστικά.
«Καταρχάς, είχαμε από πολύ νωρίς έναν κατηγορίας 5, ο οποίος είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε τόσο ισχυρός τροπικός κυκλώνας κατηγορίας 5, τόσο νωρίς μέσα στην εποχή. Στη συνέχεια, υπήρχε μια περίοδος από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που ήταν εξαιρετικά ήσυχη. Δεν υπήρχε τίποτα. Και μετά, από τις 6 Σεπτεμβρίου και μετά, μέχρι τώρα εμφανίστηκαν 5 κυκλώνες. Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος υπήρχαν 3 ταυτόχρονα τυφώνες μέσα στον Ατλαντικό, που δεν νομίζω ότι αυτό έχει ξανασυμβεί, να είναι ταυτόχρονα τρεις μέσα στον Ατλαντικό. Ο Μίλτον είναι αυτή τη στιγμή ο χειρότερος. Είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4, τώρα είναι στην κατηγορία 5. Το όριο είναι τα 250 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ένας από τους καταστροφικότερους πιθανόν, θα το δούμε στο αποτέλεσμα. Είχε κάποια στιγμή πάρα πολύ χαμηλή πίεση στο κέντρο του, πιο χαμηλή και από αυτόν της Κατρίνα, που επίσης ήταν ένας εξαιρετικά καταστροφικός κυκλώνας και άλλοι βέβαια που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν. Πάντως, θυμίζει κάτι από την εποχή του 2005 που είχαμε αυτή τη σειρά των καταστροφικών τροπικών κυκλώνων στην περιοχή. Τότε ήταν και η Κατρίνα» επισήμανε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως μπορεί να συμβεί αλλά ακόμη και αν μειωθεί στην κατηγορία 4 που ήταν χθες για παράδειγμα, η διαφορά είναι μικρή. «Είναι λίγο πάνω από την κατηγορία 5, από το όριο των 250 χιλιομέτρων, στα 260 χιλιόμετρα αν δεν κάνω λάθος. Αυτή τη στιγμή οι ισχυρότεροι άνεμοι είναι πολύ κοντά στο όριο αυτό. Πιθανότατα να πέσει πάλι στην κατηγορία 4, αλλά και πάλι θα είναι καταστροφικός. Σε κάθε περίπτωση και να μειωθεί, δεν πρόκειται να μειωθεί εξαιρετικά. Θα μειωθεί όταν θα φτάσει πλέον στην ξηρά. Εκεί θα πέσει, αλλά θα έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν για να καλούν τόσο πιεστικά τους ανθρώπους και τους πολίτες να φύγουν, προφανώς περιμένουν βιβλικού τύπου καταστροφές, να το πω έτσι» τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.