Έναν χρόνο και κάτι μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο έκπτωτος εδώ και ένα μήνα πρόεδρος, οδεύει ολοταχώς προς τη διαγραφή του από το κόμμα, μετά την αποστολή εξωδίκου στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή για διαρροή του Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Τρίτη, η ομάδα των «87» ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ώστε να παρθεί η γνώμη του οργάνου για ενδεχόμενη διαγραφή του πρώην προέδρου για το εξώδικο αλλά και όλα όσα αναφέρει σ’ αυτό. Η Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσε ακόμα να «κόψει» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που δεν θα απέχει πολύ από τη διαγραφή του καθώς θα τον εξωθεί εκ των πραγμάτων εκτός κόμματος.

Σύμφωνα με το αντι-κασσελακικό στρατόπεδο, υπάρχουν δύο προβλήματα στο εξώδικο. Ότι κανείς υποψήφιος πρόεδρος κόμματος δεν απειλεί να σύρει στα δικαστήρια το κόμμα του οποίου ζητά να ηγηθεί και βέβαια πως στο εξώδικο υπογράφει ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» κάτι που σημαίνει πως αμφισβητεί ευθέως και ανοιχτά την απόφαση του συλλογικού οργάνου για καθαίρεσή του.

Τι είπαν οι «87» στην Πολιτική Γραμματεία

Στην παρέμβασή, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να απορριφθεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που όπως σημείωσε «εντείνει το κλίμα διάλυσης και σύγκρουσης, δεν σέβεται τις καταστατικές αρχές και αποφάσεις». Η ίδια ζήτησε και την παραπομπή του έκπτωτου προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Στέφανο Κασσελάκη να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ κανείς δεν έχει στείλει εξώδικο σε κόμμα που θέλει να ηγηθεί».

Ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε κι εκείνος τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής γιατί «η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής εκφεύγει της αρμοδιότητας της Πολιτικής Γραμματείας. Οι ευθύνες για την ανοχή, που ο τραμπισμός αλά γκρέκα και η ποινικοποίηση της κομματικής ζωής έφτασε σήμερα σ’ αυτό το επίπεδο, ανήκουν αποκλειστικά στον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Κεντρική Επιτροπή είχε βάλει ως προϋπόθεση τον σεβασμό των συλλογικών οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι απεστάλη από τον Στέφανο Κασσελάκη εξώδικο στα συλλογικά όργανα και μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου».

Η Όλγα Γεροβασίλη, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά μπροστά στους δημοσιογράφους: «Είπα ότι πρέπει να παραλάβουν το εξώδικο τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, στα οποία απευθύνεται και να γίνει μια έκτακτη Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε. Και είπα ότι αν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να είναι με το ερώτημα της διαγραφής».

Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα. Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, παρά μόνο στο κόμμα. Παρακάλεσα τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και δεν απάντησε».

Αφέλεια ή ηρωική έξοδος;

Η κίνηση με την αποστολή εξωδίκου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει με μια ακόμα από τις παρορμητικές ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη που δημιούργησαν και στο παρελθόν… εκνευρισμό στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Είναι όμως κι αυτή μια τέτοια; Ή πρόκειται για μια μελετημένη κίνηση που έχει στόχο την ηρωική έξοδο με διαγραφή του από το κόμμα; Η διαρροή άλλωστε ενός εγγράφου που κατατέθηκε με σκοπό τελικά να δημοσιοποιηθεί, δεν μοιάζει με σπουδαία αφορμή.

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν γνώριζε τι θα πυροδοτήσει, όχι μόνο στέλνοντας εξώδικο στο κόμμα του, αλλά υπογράφοντας το και ως «πρόεδρος». Αμφισβητεί ξεκάθαρα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον καθαίρεσε, το δηλώνει ανοιχτά και παραβιάζει τον όρο που τέθηκε στην προτελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ζητά από τους υποψηφίους σεβασμό του καταστατικού αλλά και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Το γνώριζε, αλλά το έκανε.

Δεν το είχε κάνει όμως όταν δημοσίευσε το βίντεό του, ξεπερνώντας τα όσα είχαν συμβεί με την καθαίρεσή του, με τη φράση «Είδατε. Τώρα γνωρίζετε. Τίποτα παραπάνω. Κοιτάμε στο αύριο» ακριβώς για να προφυλαχθεί από… κακοτοπιές.

Γιατί επιλέγει τη διάσπαση πριν από το Συνέδριο

Παρά τα όσα λέει ο ίδιος και οι υποστηρικτές του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μοιάζει να έχει την ίδια αυτοπεποίθηση για τις κάλπες που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν απαντούσε στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Αν την είχε, θα είχε «σηκώσει το γάντι» που του πετούσαν οι «87» πριν την Κεντρική Επιτροπή που τον καθαίρεσε και θα είχε οδηγήσει μόνος του το κόμμα σε εκλογές, όπως έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ.

Σε όλα τα όργανα του κόμματος, οι δυνάμεις του είναι ισχνές καθώς ένα μεγάλο κομμάτι πρώην -συγκυριακών- συμμάχων του, από την καθαίρεσή του και έπειτα έχουν συνταχθεί με τη νέα πλειοψηφία. Αυτό είναι σαφές και στις Νομαρχιακές Επιτροπές που αν και κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις υπεράσπισης του Στέφανου Κασσελάκη ως «νόμιμου προέδρου του κόμματος» ανταποκρίθηκαν μόλις σε ποσοστό 20%.

Παράλληλα ήταν η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε συνέδριο fast track χωρίς εκλογή νέων συνέδρων, δείχνοντας ότι δεν έχει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει τον συσχετισμό σε διαδικασία νέας εκλογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη που εκπροσωπούν τον Στέφανο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία ήταν εκείνα που, σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, επέμεναν για προϋπόθεση 50 υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή για να είναι κάποιος υποψήφιος, θέλοντας πιθανότατα να θέσουν εκτός μάχης τον Παύλο Πολάκη, τον Νίκο Φαραντούρη και τον Απόστολο Γκλέτσο.