Οι πτερόσαυροι ένα είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με δράκο ήταν το μεγαλύτερο ζώο που κυριάρχησε στους αιθέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς στο ύψος άγγιζε εκείνο της καμηλοπάρδαλης.

Η ιστοσελίδα Interesting Engineering έγραψε ότι έγινε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester, όπου αναπτύχθηκε μια καινούργια θεωρία για τον τρόπο που ήταν τόσο πελώριοι οι συγκεκριμένοι ιπτάμενοι δεινόσαυροι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλειοψηφία των δεινοσαύρων είχε ούτως ή άλλως πελώριο μέγεθος, λόγω των κλιματικών συνθηκών και της ποσότητας του οξυγόνου εκείνη την εποχή.

Φωτογραφία από το Associated Press

Ωστόσο, οι πτερόσαυροι πήραν ύψος προς τις αρχές της Ιουρασικής περιόδου (της δεύτερης από τις συνολικά τρεις των δεινοσαύρων), επειδή προσάρμοσαν τα άκρα τους στο έδαφος.

«Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι δεν μπορούσαν να κινηθούν στο έδαφος λόγω των τεράστιων φτερών τους. Μας έκανε εντύπωση όμως, το πόσο μεγάλα άκρα είχαν, ειδικά τα δυνατά κόκαλα στα χέρια τους», έγραψε η μελέτη.

Οι επιστήμονες λοιπόν, θεωρούν ότι οι πτερόσαυροι έμαθαν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα άκρα τους για να κινούνται όταν δεν πετούσαν, οπότε δεν αντιμετώπιζαν δυσκολία στην κίνηση. Αυτό το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με τους κλιματικούς παράγοντες φαίνεται να οδήγησε σε αύξηση του ύψους, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα πιο μεγάλοι σε μέγεθος.

Πηγή φωτογραφιών: nationalgeographic.com, iflscience.com