Η «SportDay» βρήκε και σας παρουσιάζει επτά σημεία τα οποία είτε πρέπει να κρατήσουν είτε να ξεχάσουν άμεσα ο Ολυμπιακός και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Τα φιλικά του Ολυμπιακού τελείωσαν. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν εννιά παιχνίδια σε Αυστρία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πειραιά και Ιταλία και πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία αρχικά για το πρωτάθλημα και εν συνεχεία για το Τσάμπιονς Λιγκ.Ο απολογισμός ήταν τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες (13-12 τα τέρματα).

Ο Ολυμπιακός είχε και πολύ δυνατά φιλικά (Σπαρτάκ, Μπράγκα, Νιούκαστλ, Νάπολι, Μάλαγα και Σπόρτινγκ) αλλά και πιο αδύναμα (Φαρένσε, Αλάνια, Βίλεμ), σημασία έχει όμως πως ό,τι συμπεράσματα ήταν να βγουν βγήκαν, όπως φυσικά και οι ελλείψεις.

Η «SportDay» βρήκε επτά σημεία που έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτά τα φιλικά. Είτε αυτά ήταν θετικά είτε ήταν αρνητικά.
Οπως και να ‘χει την άλλη Κυριακή κάθε λάθος θα μετράει και ίσως θα στοιχίζει όπως φυσικά και κάθε σωστό θα βοηθά την ομάδα να προχωρεί στους στόχους της.

Πρόβλημα στα στημένα
Ο.Κ., αυτό το πρόβλημα το είχε ο Ολυμπιακός και πέρυσι στα φιλικά του. Χαρακτηριστικό το φιλικό με τη Χέρενφεϊν που σε κάθε κόρνερ οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν… τον σταυρό τους αλλά τότε υπήρχε και ο παράγοντας… Κοστάντσο. Φέτος είναι φανερό ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Και δεν είναι τα φάουλ που δέχεται ο Ολυμπιακός (ένα με Μπράγκα, ένα με Νάπολι) αλλά και οι φάσεις από κόρνερ. Στην Ιταλία στο τρίτο γκολ δεν πήδηξε κανείς (!) έτσι για τα προσχήματα…

Βγάζει ευκαιρίες
Εστω και αν ο Ολυμπιακός δεν έχει βγάλει ένα γεμάτο 90λεπτο ίδιας απόδοσης (λογικό, ακόμα στην προετοιμασία είναι), εντούτοις στα ημίχρονα που ήταν καλός έφτιαχνε πολλές φάσεις. Ακόμα και με τη Νάπολι μόνο ο Τζεμπούρ (φωτό) είχε 6 φάσεις. Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα φιλικά στην Αυστρία, που δεν έπαιζαν και οι διεθνείς, οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν σχετικά εύκολα φάσεις.

Δεν υπάρχει ισορροπία

Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής βγάζει δύο πρόσωπα. Είτε θα είναι καλός ανασταλτικά, αλλά δεν θα μπορεί να βγάλει φάσεις και να περάσει την μπάλα μπροστά (α’ μέρος με Σπόρτινγκ, Μάλαγα και Νάπολι), είτε θ’ αρχίζει να δημιουργεί και να κάνει ευκαιρίες, αλλά ανασταλτικά να βγάζει πολλά προβλήματα. Ο Ιμπαγάσα (φωτό) κάνει μεγάλη διαφορά κάθε φορά που αγωνίζεται και φάνηκε και όταν δεν ταξίδεψε στην Πορτογαλία για το ματς με τη Σπόρτινγκ με τον Ολυμπιακό να μη δημιουργεί και στα 90 λεπτά του αγώνα.

Βοήθειες από Μασάδο, Γκρέκο, Κοντρέρας
Για να είμαστε δίκαιοι, ο Ζαρντίμ μόλις στο φιλικό του Σαββάτου είχε και το «δεκάρι» που είχε ζητήσει, και τον κεντρικό αμυντικό. Ο δε Γκρέκο το Σάββατο ήταν σε θέση να παίξει. Ετσι και οι τρεις βασικές μεταγραφές μέχρι στιγμής απουσίαζαν. Και οι τρεις έδειξαν πως μπορούν να βοηθήσουν. Ο Μασάδο (φωτό) από δύο και τρεις θέσεις, ο Γκρέκο στον ρόλο του αριστερού εσωτερικού μέσου και ο Κοντρέρας στην άμυνα με την εμπειρία του. Ο Πορτογάλος έδειξε ότι έχει ποιότητα στο παιχνίδι του, ο Ιταλός μπορεί να γίνει ένας νέος Μανιάτης στα χαφ και ο Χιλιανός να συμμαζέψει λίγο την άμυνα.

Πού είναι το πρέσινγκ;
Αυτό που δεν υπάρχει σε σχέση με πέρυσι είναι το συνεχές πρέσινγκ ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου (στη φωτό ο Φέισα). Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία της περσινής ομάδας που την έφτασαν εύκολα στο νταμπλ και φυσικά ένα βήμα από τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ολυμπιακός σε όλα του τα φιλικά αρχίζει την πίεσή του από το κέντρο και πίσω. Ειδικά στα δυνατά φιλικά περίμενε τον αντίπαλο και προσπαθούσε να βγει στην κόντρα. Και αν στην Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί μία κάποια τακτική, στην Ελλάδα πώς θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός όταν θα χρειαστεί να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας;

Ακόμα ψάχνεται

Ηταν και άτυχος με τους τραυματίες, προέκυψαν και μεταγραφές. Γενικότερα ο Ζαρντίμ έχει πολλά πράγματα ακόμα ν’ ανακαλύψει. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το ποιοι θα είναι οι τρεις στον άξονα. Είναι πολλοί οι υποψήφιοι. Μανιάτης, Φέισα, Γκρέκο, Ιμπαγάσα, Μασάδο, Φουστέρ για τρεις θέσεις. Η άμυνα δείχνει να κλειδώνει. Με Τοροσίδη, Κοντρέρας, Σιόβα και Χολέμπας. Ο «άσος» παραμένει ανοιχτός. Για την επίθεση ο Αμπντούν (φωτό) είναι σίγουρος, ο Μήτρογλου διεκδικεί θέση για την κορυφή και μένει να δούμε τη μεταγραφή στ’ αριστερά.

Κούραση από τα ταξίδια
Η ομάδα εκτός από τις αγωνιστικές ελλείψεις έβγαλε και πολλή κούραση. Είπαμε, τα 9 φιλικά τα έδωσε σε πέντε διαφορετικές χώρες, αν και ταξίδεψε δύο φορές στην Πορτογαλία. Και αυτό βγήκε σε πολλά φιλικά του Ολυμπιακού. Και με τη Σπόρτινγκ η ομάδα έδειξε σημάδια κόπωσης, αλλά και μέσα στη Νάπολι. Αυτό επιβάρυνε και ποδοσφαιριστές οι οποίοι είτε έπαιζαν με ενοχλήσεις είτε έμεναν εκτός αγώνων για να προφυλαχθούν.

Πηγή: sday.gr