Τη δυνατότητα να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τις φορολογικές Αρχές κερδίζοντας κούρεμα προστίμων από 25% έως και 50% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν με φορολογικές παραβάσεις.  Με τη νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού η οποία ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου 2024 όσοι τα βρουν με την εφορία μακριά από τις δικαστικές αίθουσες θα μπορούν να πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις στις «καμπάνες» που θα εφορία τόσο πιο μεγάλη μείωση θα έχει στα πρόστιμα που θα του έχει επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.

Τα πρόστιμα

 Οι εκπτώσεις κατά 25% – 50% θα υπολογίζονται μόνο επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται με ποσοστά από 10%-50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί των διαφορών φόρου που προκύπτουν από εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ή επί των επιπλέον φόρων που καταλογίζουν οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Ειδικά στον ΦΠΑ τα πρόστιμα υπολογίζονται με ποσοστό 50%.

 Οι μειώσεις

 Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η  Εφορία μειώνει τα πρόστιμα ως εξής:

 –            50% αν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

 –            40%  μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

 –            30%  μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. ή την παρόδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.

 –            25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την  προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου

 Προκαταβολή και δόσεις

 Σε κάθε περίπτωση μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024. Η υπόλοιπη οφειλή, μετά τη μείωση θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.