Persona non grata είναι ο Τομ Κρουζ για ακτιβιστές κατά των αιρέσεων οι οποίοι καταδίκασαν την πιθανή εμφάνιση του ηθοποιού και μέλος της Σαηεντολογίας, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την Κυριακή 11 Αυγούστου.

Αν και η παρουσία του Τομ Κρουζ δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο σταρ του Mission Impossible αναμένεται να συμμετάσχει στο τελικό σόου των Ολυμπιακών Αγώνων, εξοργίζοντας μια γαλλική ομάδα-ομπρέλα για τα θύματα των αιρέσεων.

«Το γεγονός ότι μιλάμε για την παρουσία του αποτελεί προσβολή για τα θύματα», δήλωσε η Catherine Katz, πρώην Γαλλίδα δικαστής που είναι επικεφαλής της UNADFI, μιας ομάδας αφιερωμένης στην υπεράσπιση των θυμάτων των αιρέσεων, όπως γράφει η Le Monde. «Είναι πραγματικά ένα κακό μήνυμα».

Η Σαρλίν Ντελπόρτ, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Caffes, έκανε λόγο για «ντροπή».

Ακτιβιστές, όπως ο Katz και ο Delporte, κατηγόρησαν τους Σαϊεντολόγους ότι στρατολογούν έξω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Stade de France, το οποίο θα φιλοξενήσει την τελετή λήξης. «Είναι παρόντες στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, θα προσεγγίσουν χωρίς αμφιβολία πολλούς νέους ανθρώπους, ανησυχώ πολύ», δήλωσε ο Delporte.

Προσηλυτισμός

Η Miviludes, μια γαλλική κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των αιρετικών κινημάτων, δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για φυλλάδια με το σύνθημα «Όχι στα ναρκωτικά» που συνδέονται με τη Σαϊεντολογία και διανέμονται σε όλο το Παρίσι.

Ενώ τα 30σέλιδα φυλλάδια δεν αναφέρουν ρητά την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η εκστρατεία συνδέεται με αυτήν μέσω μιας οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τη Σαϊεντολογία, του Ιδρύματος για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά, δήλωσε ο Katz. «Πρόκειται για μαριονέτες», δήλωσε ο Katz στο AFP. «Αν δεν ξέρεις ποιοι είναι, μπορείς να πέσεις πάνω στις μεγαλειώδεις αξίες τους. Λένε ότι είναι εδώ για να βοηθήσουν τους τοξικομανείς, αλλά στην πραγματικότητα επιτρέπουν την κατήχηση».

Τα φυλλάδια, σύμφωνα με την Miviludes, εμφανίστηκαν ακόμη και σε ορισμένα φαρμακεία του Παρισιού. «Ανησυχούμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσηλυτιστική προσέγγιση που δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη», δήλωσε ο επικεφαλής της Donatien Le Vaillant στο AFP. Η υπηρεσία προειδοποίησε για τους «κινδύνους ψυχολογικής αποσταθεροποίησης, υπερβολικών οικονομικών προσδοκιών» και για τον αποχωρισμό των ανθρώπων από τις οικογένειες και τους φίλους τους που συνδέονται με τη Σαϊεντολογία, τα μέλη της οποίας έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για απάτη στη Γαλλία.

Το κίνημα άνοιξε τον Απρίλιο ένα κέντρο στο Σεν Ντενί, όπου βρίσκεται το Stade de France.

Τι είναι  Σαϊεντολογία 

Η σαϊεντολογία δημιουργήθηκε από τον αμερικανό συγγραφέα Λ. Ρον Χάμπαρντ (1911-1986) τον Μάιο του 1952. Αρχικά ο Χάμπαρντ δημιούργησε ένα πρόγραμμα ιδεών γνωστό ως διανοητική, του οποίου τα έγγραφα και υλικά διανεμήθηκαν από το Ίδρυμα Διανοητικής.

Το ίδρυμα χρεοκόπησε σύντομα και ο Χάμπαρντ έχασε τα δικαιώματα του έργου Dianetics: The Modern Science of Mental Health (Διανοητική: Η Σύγχρονη Επιστήμη της Ψυχικής Υγείας) το 1952. Ο Χάμπαρντ επαναχαρακτήρισε το θέμα της διανοητικής σε θρησκεία και τη μετονόμασε σε Σαηεντολογία, διατηρώντας την ορολογία, τα δόγματα, το ηλεκτρονικό μέτρο (E-meter) και την πρακτική της ελεγκτικής. Μέσα σε ένα χρόνο, ανέκτησε τα δικαιώματα πάνω στα έργα της διανοητικής και διατήρησε τα δύο θέματα υπό την ομπρέλα της Εκκλησία της Σαηεντολογίας.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας λέει ότι ο άνθρωπος είναι ένα αθάνατο, πνευματικό ον (θήταν) το οποίο κατοικεί σε ένα φυσικό σώμα. Το θήταν είχε αναρίθμητες παρελθοντικές ζωές και σύμφωνα με τα προχωρημένα κείμενα της σαϊεντολογίας οι ζωές που προηγήθηκαν του ερχομού του θήταν στη Γη διαβιώθηκαν σε εξωγήινους πολιτισμούς.

Από έρευνες που έχουν γίνει σε προχωρημένα επίπεδα, προβλέπεται ότι κάθε σαϊεντολόγος που υπόκειται σε έλεγχο θα καταφέρει να θυμηθεί μια κοινή σειρά γεγονότων.