Οι μάχες συνεχίζονται στο Κουρσκ για ακόμη μια μέρα, με τους στρατιώτες της Ουκρανίας να έχουν διεισδύσει βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να τους απωθήσει χωρίς να αποδυναμώσει άλλα μέτωπα.

Αναλυτές εξήγησαν ότι οι Ουκρανοί φέρεται να αντέγραψαν την επίθεση των Ναζί στις Αρδέννες, στα τέλη του 1944, αλλά επιτυχημένα, καθώς τότε ο γερμανικός στρατός υπέστη πανωλεθρία περισσότερο λόγω του κακού σχεδιασμού, παρά εξαιτίας των μαχών.

Ο δημοσιογράφος της La Repubblica, Τζανλούκα Ντι Φέο, έγραψε ότι ο στόχος της ουκρανικής επίθεσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, αλλά όπως κάποτε οι Ναζί προσπάθησαν να καθυστερήσουν τη συμμαχική εισβολή στη Γερμανία έτσι και οι Ουκρανοί φέρεται να θέλουν να βάλουν εμπόδια στη ρωσική προέλαση των τελευταίων μηνών στη χώρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατιωτική επιχείρηση φέρεται να ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (5/8) προς τα ξημερώματα της Τρίτης (6/8) με τη σταδιακή διείσδυση 2.000 Ουκρανών, μελών των ειδικών δυνάμεων, που έχουν εμπειρία σε μάχες.

Αρχικά, χτύπησαν φυλάκια στα σύνορα, για να παραπέμψει η επίθεση σε μια κλασσική επιδρομή μικρής κλίμακας, και όταν είδαν πως δεν υπήρξε αντίδραση, εξουδετέρωσαν τις ρωσικές δυνάμεις. Έπειτα, στο ρωσικό έδαφος εισήλθαν ερπυστριοφόρα, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley με βαρέα άρματα μάχης T64 της 22ης ταξιαρχίας, καταστρέφοντας τουλάχιστον δύο ρωσικές άμυνες.

Τότε, φέρεται να σήμανε ο πραγματικός συναγερμός στο ρωσικό στρατόπεδο, καθώς η Μόσχα αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για κανονική εισβολή στα εδάφη της. Εντούτοις, δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά, λόγω του σκότους, της ελλιπούς ενημέρωσης και επειδή η πλειοψηφία των δυνάμεων στην περιοχή αποτελούνταν από εφεδρείες που δεν πολέμησαν ποτέ και πιθανώς ούτε επρόκειτο (μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον). Παράλληλα, η μάχιμη μονάδα Αχμάτ της Τσετσενίας εγκατέλειψε τις θέσεις της και υποχώρησε, ώστε να μην αναλάβει το βάρος της άμυνας.

Φωτογραφία με κατεστραμμένα σπίτια στο Κουρσκ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε να αναδιοργανώνεται, ωστόσο οι Ουκρανοί πρόλαβαν να στήσουν αντιπυραυλική ασπίδα στο Κουρσκ, μέσω drones και αυτοκινούμενων πυροβόλων. Επιπλέον, έβαλαν μπλόκα σε διαδρομές ανεφοδιασμού, χτυπώντας ξαφνικά ρωσικά κομβόι που πίστευαν ότι μετακινούνταν σε ασφαλείς δρόμους.

Φωτογραφία που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και δείχνει τηλεκατευθυνόμενη βόμβα να κινείται κατά ουκρανικών θέσεων στο Κουρσκ

«Όταν ξεκίνησε η επίθεση, έμοιαζε με μια από αυτές τις επιθέσεις της λεγεώνας της “Ελεύθερης Ρωσίας” (σ.σ. αποτελείται από αντιπουτινικούς Ρώσους), που πολεμά στο πλευρό των Ουκρανών», ανέφερε στο Sky News ο αναλυτής σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ.

«Έμοιαζε στο ξεκίνημά της με μία από αυτές τις επιθέσεις που θυμίζουν… τσίμπημα και έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους Ρώσους, για να προκαλέσει ένα μικρό πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, κατέστη σαφές πως το Κίεβο θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μέλη της λεγεώνας «Ελεύθερη Ρωσία». Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν ξεκαθάρισαν ότι δεν μάχονται στο Κουρσκ, αντιθέτως πολεμούν στο βόρειο μέτωπο της Ουκρανίας

Πλέον, έχουν εκκενωθεί οικισμοί στο Κουρσκ και διεξάγονται σφοδρές μάχες, με τις πραγματικές απώλειες και από τις δύο πλευρές να παραμένουν άγνωστες, καθώς στοιχεία δημοσιεύουν μόνο οι Ρώσοι, ενώ το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει την επίθεση.

Αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος της Ουκρανίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αλλά πιθανώς αποσκοπεί στο να αποτραβηχτούν ρωσικές δυνάμεις από τα ενεργά μέτωπα, όπου ο ουκρανικός στρατός έχει ελλείψεις σε στρατιώτες και πυρομαχικά. Παράλληλα, φέρεται πως το Κίεβο στέλνει μήνυμα ότι δεν θα κάτσει σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού μπορεί να μεταφέρει έστω και λίγο τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος.