Η ΝΔ έδωσε τη Δευτέρα δύο επιλογές στην κυβέρνηση: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η κυβέρνηση απάντησε, προκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία να δοκιμάσει και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Η πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Πειραιώς στη σκιά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των απειλές για «διαζύγιο» των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να έρθει στη Βουλή.

Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στην πρόταση δυσπιστίας και την ψήφο εμπιστοσύνης και πόσο πιθανό είναι οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μια τέτοια επιλογή; Για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Για την πρόταση εμπιστοσύνης αρκεί πλειοψηφία των παρόντων.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα απέχουν από τη διαδικασία, ενώ το πιθανότερο είναι ότι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα στηρίζουν μια πρόταση μομφής. Μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απίθανο να περάσει αυτή η πρόταση δυσπιστίας εφόσον κατατεθεί από τη ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάλι, δύσκολα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν πρώτα δεν βεβαιωθεί ότι διαθέτει τον συσχετισμό που θα του εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.