Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε το βράδυ της Πέμπτης, κάτι που κάνει σπάνια: πήγε στο αεροδρόμιο για να συναντήσει προσωπικά τους Ρώσους που απελευθερώθηκαν κατά τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχθηκε τους δέκα Ρώσους, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, πράκτορες και ένας καταδικασμένος δολοφόνος.

«Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στην πατρίδα!» τους είπε και, όπως σχολιάζει δημοσίευμα του BBC, ένιωθες ότι αισθανόταν κερδισμένος.

πουτιν

Ο Πούτιν αγκάλιασε τον Βαντίμ Κρασίκοφ, τον εκτελεστή της FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός γεωργιανής καταγωγής Τσετσένου αντιφρονούντα και υποσχέθηκε σε όλους κρατικά βραβεία.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία. Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και στο καθήκον σας προς την πατρίδα σας, η οποία δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στοίχημα για το Κρεμλίνο η απελευθέρωση του Κρασίκοφ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη για τη Μόσχα. Πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή τους πράκτορές του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν το νούμερο 1 στη λίστα των επιθυμιών του, τον Κρασίκοφ.

Οι γερμανικές αρχές δεν ήταν αρχικά πρόθυμες να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, για τον οποίο ένα γερμανικό δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών αρχών.

Αυτή η απροθυμία αμβλύνθηκε καθώς διαμορφωνόταν μια ευρύτερη συμφωνία.

Αλλά γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφκαι να τον φέρει στην πατρίδα του;

Οι σημερινές ρωσικές εφημερίδες δίνουν μια απάντηση. «Επιστρέφουμε τους δικούς μας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, «Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!» γράφει η Komsomolskaya Pravda.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω.

Προσπάθειες απαξίωσης των επικριτών και των αντιπάλων, έπαινοι για τους πιστούς υποστηρικτές που παρουσιάζονται ως αληθινοί πατριώτες. Όλα αυτά βοηθούν τις αρχές να πείσουν τον ρωσικό λαό ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια επιτυχία για το Κρεμλίνο.