Η μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και χωρών της Δύσης «προτρέπει τον Πούτιν να αρπάξει και άλλους ομήρους» προειδοποίησαν σήμερα ρώσοι αντιφρονούντες, που απελευθερώθηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γερμανία.

«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός δολοφόνου (σ.σ. του πράκτορα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή διεθνώς FSB, Βαντίμ Κράσικοφ, από τη Γερμανία), αφέθηκαν ελεύθεροι 16 αθώοι. Είναι ένα δύσκολο δίλημμα. Υποκινεί τον Πούτιν να αρπάξει και άλλους ομήρους», είπε ο Ιλιά Γιάσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία.

Ο Γιάσιν διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ρώσοι αντιφρονούντες θα συνεχίσουν από το εξωτερικό την πολιτική δραστηριότητά τους και επέμεινε πολλές φορές ότι ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει από τη χώρα του, τονίζοντας ότι είναι πατριώτης. «Το είπα από την πρώτη ημέρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ότι δεν ήμουν έτοιμος για ανταλλαγές. Αντιλαμβανόμουν τη φυλάκισή μου όχι μόνο σαν αγώνα κατά του πολέμου αλλά και σαν αγώνα για το δικαίωμά μου να ζω στη χώρα μου και να ακολουθώ μια ανεξάρτητη πολιτική», πρόσθεσε ο Γιάσιν, που είναι ακτιβιστής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Γιάσιν, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, επειδή αντιτάχθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι δεν συγκατατέθηκε στην «απέλασή» του από τη Ρωσία. «Αυτό που συνέβη την 1η Αυγούστου δεν είναι ανταλλαγή. Ήταν η εκδίωξή μου από τη Ρωσία ενάντια στη θέλησή μου. Η πρώτη μου επιθυμία στην Άγκυρα (σ.σ. τον πρώτο σταθμό του αεροπλάνου που μετέφερε τους πρώην κρατουμένους εκτός Ρωσίας) ήταν να αγοράσω ένα εισιτήριο και να επιστρέψω στη Ρωσία», είπε.

Εμφανώς οργισμένος, ο Γιάσιν πρόσθεσε ότι αρνήθηκε να υπογράψει το αίτημα για απονομή χάρης από τον Πούτιν.

Υποστήριξε ότι του ξεκαθάρισαν πως αν γύριζε στη Ρωσία δεν θα υπήρχαν στο μέλλον άλλες ανταλλαγές κρατουμένων και ότι ένας αξιωματικός της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας του διεμήνυσε ότι «οι μέρες του θα τελείωναν σαν του Ναβάλνι».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο γνωστότερος πολιτικός αντίπαλος του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε στην αποικία κρατουμένων «Πολικός Λύκος» της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Σώθηκαν 16 ζωές αθώων»

Ο Ρωσοβρετανός Βλαντίμιρ ΚαράΜουρζά είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι κατά τη δική του εκτίμηση «χθες σώθηκαν 16 ανθρώπινες ζωές».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σημαντικότερο σ’ αυτόν τον κόσμο», συνέχισε. Η ανταλλαγή «δεν είναι παρά μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό (…), επειδή τόσοι πολλοί αθώοι, που δεν διέπραξαν ποτέ κανένα έγκλημα, κρατούνται και υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σωματικά ή ψυχολογικά ή και τα δύο, στις φυλακές του Πούτιν. Το μόνο έγκλημά τους ήταν ότι είπαν την αλήθεια, ότι διαφώνησαν με τον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία, ότι αντιτάχθηκαν σε έναν δικτάτορα», τόνισε.

Τόσο ο Καρά-Μουρζά όσο και ο Αντρέι Πιβοβάροφ, άλλος ακτιβιστής που απελευθερώθηκε, προέτρεψαν τον κόσμο να μη συγχέει τον ρωσικό λαό με τον πρόεδρο της Ρωσίας και ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν να αφεθούν ελεύθεροι. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία που τάσσονται κατά του πολέμου, που δεν πιστεύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος συνελήφθη το 2022 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών.

«Είναι λάθος να συνδέουμε τον ρωσικό λαό με την κυβερνητική πολιτική», σημείωσε από την πλευρά του ο Πιβοβάροφ, προσθέτοντας ότι το δικό τους καθήκον είναι να εργαστούν, για να γίνει η Ρωσία «ελεύθερη και δημοκρατική».

Ο Καρά-Μουρζά είπε ότι ο πρώτος άνθρωπος που του μίλησε τηλεφωνικά μετά την απελευθέρωσή του ήταν ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στα όσα πέρασε στις ρωσικές φυλακές, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υπέστησαν παράνομα ψυχολογικά βασανιστήρια. Είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια του επιτράπηκε να μιλήσει με τη σύζυγό του μόνο μία φορά και με τα παιδιά του δύο. Του απαγορεύτηκε να παρακολουθεί τη θεία λειτουργία, αν και δηλώνει χριστιανός, και πέρασε 10 μήνες στην απομόνωση, διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο επιτρέπει ο νόμος.

Ο Πιβοβάροφ συμφώνησε ότι η ζωή ορισμένων κρατουμένων σώθηκε χάρη στην ανταλλαγή.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Ο Ιλιά Γιάσιν διαβεβαίωσε ότι όλοι τους θα συνεχίσουν την πολιτική δράση τους, γιατί κατανοούν την ευθύνη τους. «Δεν ξέρω πώς να κάνω ρωσική πολιτική εκτός της Ρωσίας, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω», σχολίασε.

Ο Καρά-Μουρζά παραδέχτηκε πόσο δύσκολο ήταν για τη Γερμανία να συμφωνήσει στην απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, που είχε καταδικαστεί για τον φόνο ενός Τσετσένου στο Βερολίνο το 2019. Πιθανολόγησε, όμως, ότι αν η Δύση είχε συμφωνήσει νωρίτερα στην ανταλλαγή, ίσως να είχε σωθεί η ζωή του Ναβάλνι.

«Είναι δύσκολο να μη σκέφτομαι ότι, ίσως αν οι διαδικασίες αυτές είχαν γίνει γρηγορότερα… αν υπήρχε λιγότερη αντίσταση την οποία έπρεπε να ξεπεράσει η κυβέρνηση Σολτς όσον αφορά την απελευθέρωση του Κράσικοφ, τότε ίσως ο Αλεξέι να ήταν εδώ, ελεύθερος», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ