Σαν σήμερα δημιουργήθηκε το NBA, μία διοργάνωση που άλλαξε για πάντα το μπάσκετ όπως το γνωρίζαμε. Στις 3 Αυγούστου 1949, μετά από μια σκληρή τριετή μάχη για την κατάκτηση παικτών και φιλάθλων, οι ανταγωνιστικές Basketball Association of America (BAA) και National Basketball League (NBL) συγχωνεύονται και δημιουργούν την National Basketball Association (NBA).

Η BAA ιδρύθηκε το 1946, αμφισβητώντας την ηγεμονία της NBL. Εδραιώθηκε σε μεγαλύτερες πόλεις και έπαιζε σε μεγάλα γήπεδα, ενώ η NBL διοργάνωνε τους αγώνες της σε μικρά γυμναστήρια. Μέχρι τη σεζόν 1948-49, η BAA προσέλκυσε κορυφαίους παίκτες και τέσσερις ομάδες της NBL—Fort Wayne, Indianapolis, Minneapolis και Rochester—μετακινήθηκαν σε αυτήν. Ο George Mikan, ο μεγαλύτερος πόλος έλξης, εντάχθηκε στους Minneapolis Lakers.

Στις 3 Αυγούστου 1949, εκπρόσωποι των δύο πρωταθλημάτων συναντήθηκαν στο Empire State Building της Νέας Υόρκης και ο Maurice Podoloff, επικεφαλής της BAA, εξελέγη επικεφαλής του νέου πρωταθλήματος.

Το νέο NBA είχε 17 ομάδες από μικρές και μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1950, ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε και μέχρι τη σεζόν 1954-55, μόνο οκτώ ομάδες παρέμειναν. Σήμερα, το NBA προσελκύει παίκτες και εκατομμύρια φιλάθλους από όλο τον κόσμο.

Πώς το NBA άλλαξε το μπάσκετ

Το NBA έχει αλλάξει το μπάσκετ με πολλούς τρόπους, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, διαμορφώνοντας το παιχνίδι και την κουλτούρα γύρω από αυτό. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το έκανε:

24-Δευτερόλεπτο Ρολόι: Η εισαγωγή του 24-δευτερολέπτου ρολογιού το 1954 έκανε το παιχνίδι πιο γρήγορο και πιο θεαματικό, εξαναγκάζοντας τις ομάδες να επιτίθενται πιο γρήγορα και να αυξάνουν τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Τρίποντο: Η προσθήκη του τριπόντου το 1979 άλλαξε δραστικά την τακτική και τη στρατηγική του παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στην ακρίβεια των σουτ και διευρύνοντας το πεδίο δράσης στο γήπεδο.

All-Star Game και Dunk Contest: Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις ικανότητες των παικτών και προσελκύουν θεατές από όλο τον κόσμο, κάνοντας το μπάσκετ όχι μόνο άθλημα αλλά και θέαμα.

Global Expansion: Το NBA έχει καταφέρει να επεκταθεί παγκοσμίως, με παίκτες από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και να διαδίδουν την αγάπη για το μπάσκετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Michael Jordan και LeBron James: Αυτοί οι παίκτες, μεταξύ άλλων, έχουν γίνει παγκόσμια είδωλα και πρεσβευτές του αθλήματος, επηρεάζοντας γενιές νέων να ασχοληθούν με το μπάσκετ και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Χρήση Αναλυτικών Δεδομένων: Το NBA έχει πρωτοπορήσει στη χρήση προηγμένων στατιστικών και αναλυτικών δεδομένων για τη βελτίωση της απόδοσης των παικτών και της στρατηγικής των ομάδων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1844: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα.

1861: Ο Τσαρλς Ντίκενς δημοσιεύει το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του «Μεγάλες Προσδοκίες», στη λογοτεχνική εφημερίδα που ο ίδιος επιμελείται.

1923: Ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο.

1949: Γεννιέται το NBA.

1951: Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) με πρωτοβουλία των των Ιωάννη Πασσαλίδη, Δημήτρη Μαριόλη, Σταμάτη Χατζήμπεη και Μιχάλη Κύρκου, στην οποία προσχωρεί και το ακέφαλο κόμμα Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών του Ιωάννη Σοφιανόπουλου.

1981: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ αρχίζουν απεργία διαρκείας. Τα 13.000 μέλη του σωματείου τους θα απολυθούν σταδιακά από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, σε δυναμική επίδειξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.

1989: Ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπορίας πέφτει στη Σάμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 34 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σάμος-Κως και θα συγκρουστεί στο βουνό Κέρκης λίγο πριν την προγραμματισμένη προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 31 επιβάτες και τα 3 μέλη του πληρώματος, συνολικά 34 άνθρωποι, χωρίς να διασωθεί κανείς.

1996: Αρχαία πόλη των πρώιμων κλασικών χρόνων εντοπίζεται στη Βόρεια Χαλκιδική, κοντά στην πόλη των αρχαίων Σταγίρων.

νικη μπακογιαννη

1996: Η Νίκη Μπακογιάννη σπάει το φράγμα των 2μ στο άλμα εις ύψος με 2.01 και 2.03, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Θα περάσει στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) από το ύψος, που πήδηξε (2,03 μ.).

2000: Αρνούμενη να παραδεχτεί την εμπλοκή της στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία, η FIFA αποφασίζει σε έκτακτη συνεδρίασή της ότι μια ήπειρος ανά τετραετία θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Μουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2010.

2002: Πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Η ομάδα 4×200 μέτρα ελεύθερο (Θανάσης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρη, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης) τερματίζει 3η, πίσω από Ιταλία και Γερμανία.

2021: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποσύρει ολόκληρη την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης από τους αγώνες καλλιτεχνικής κολύμβησης ντουέτου και ομάδων, αφού τέσσερις από τις αθλήτριες της ομάδας βρέθηκαν θετικές στο COVID-19.

Γεννήσεις

1811 – Ελίσα Γκρέιβς Ότις, αμερικανός εφευρέτης

1940 – Αντώνης Καλογιάννης, έλληνας τραγουδιστής

1966 – Χρήστος Χωμενίδης, έλληνας συγγραφέας

Θάνατοι

1972 – Γιάννης Παπαϊωάννου, έλληνας συνθέτης

1973 – Ηλίας Βενέζης, έλληνας συγγραφέας

1975 – Ανδρέας Εμπειρίκος, έλληνας λογοτέχνης

1979 – Άγγελος Τερζάκης, έλληνας συγγραφέας

2015 – Νίκος Τσαχιρίδης, έλληνας ηθοποιός

Γιορτές

Ολύμπιος, Σαλώμη