Στο δημαρχείο Περάματος αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Παρασκευής τη δημοσιογράφο Αθηνά Ζύμαρη σύντροφοι και συνάδελφοί της από τον «Ριζοσπάστη», οι συνάδελφοί της από το ρεπορτάζ, οι σύντροφοι και συνάδελφοί της από τον Πειραιά και το Πέραμα, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το Μέταλλο, οι φίλοι και οι γνωστοί της από τη γειτονιά και η οικογένειά της.

Τιμητική φρουρά στο σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ φέρετρο, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, της Κοινουβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, οι: Γιώργος Μαρίνος, Κύριλλος Παπασταύρου, Θέμης Γκιώνης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Χρήστος Κατσώτης, το οποίο ακολούθησαν και οι σύντροφοί της από τον «Ριζοσπάστη», από τη γειτονιά, εργάτες της Ζώνης με τις στολές τους που μόλις σχόλασαν – ήρθαν να αποχαιρετήσουν την κομμουνίστρια δημοσιογράφο που κατέγραφε τους αγώνες τους με λεπτομέρεια.

Κατακόκκινα στεφάνια στόλισαν τον χώρο του τελευταίου αποχαιρετισμού, από την ΚΕ του ΚΚΕ, τον γ.γ. της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το ΚΣ της ΚΝΕ, τη «Σύγχρονη Εποχή», το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μεγάλη συγκίνηση, πολλοί έγραψαν δυο λόγια στο τετράδιο αποχαιρετισμού, «Άντίο ακριβή μας συντρόφισσα, θα ζεις για πάντα μέσα στον καθένα από μας, στον καθένα που είχε την τύχη να βαδίσει πλάι σου» κι ένα παρατεταμένο χειροκρότημα όταν ξεκίνησε από το Πέραμα για την αγαπημένη της Ικαρία, που η γη της θα κλείσει για πάντα στην αγκαλιά της την Αθηνά.

«Με μεγάλο πόνο και συγκίνηση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετάει την Αθηνά Ζύμαρη. Την αγαπημένη μας Αθηνά, την Περαματιώτισσα, την Ικαριώτισσα, ακριβή συντρόφισσα και δημοσιογράφο του ‘Ριζοσπάστη’ για 32 ολόκληρα χρόνια.

Όσο κι αν προετοιμαζόμασταν γι’ αυτόν τον αποχωρισμό, ο θάνατός της μας έχει συγκλονίσει. Μας γεμίζει όμως με υπερηφάνεια ότι λέμε αντίο’ σε μια αφοσιωμένη συντρόφισσα. Μια σπουδαία αγωνίστρια, που ποτέ δεν έβαλε “κόφτες” στην προσφορά της στο κόμμα και στην εφημερίδα. Η Αθηνά ήταν μια μάχιμη πένα, στρατευμένη στο δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού» είπε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».

«Όλοι οι σύντροφοι σου από τον ‘Ριζοσπάστη’ και τον 902, όλοι όσοι δουλέψαμε και παλέψαμε μαζί σου είμαστε σήμερα πολύ πιο φτωχοί κι ας μας άφησες τόσο πλούτο κι ένα τέτοιο παράδειγμα, κι ας είμαστε περήφανοι που κέρδισες με το σπαθί σου τον τίτλο της κομμουνίστριας δημοσιογράφου».

Μετέδιδες αισιοδοξία, πείσμα, κουράγιο για όλες τις μάχες, για τις εξορμήσεις που ήσουν πάντα πρώτη, για τις πολιτικές μάχες. Ακριβή μας συντρόφισσα Αθηνά, έχουμε ακόμη πολλές τέτοιες μάχες να δώσουμε. Όλος ο ‘Ριζοσπάστης’, όλος ο 902 θα είμαστε εκεί με το δικό σου παράδειγμα και το χαμόγελό σου στο μυαλό». » είπε ο Τάσος Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» – «902»

Εκ μέρους του τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ ο Κώστας Ραπανάκης σημείωσε αποχαιρετώντας την Αθηνά: «Η συντρόφισσα Αθηνά ήταν πάντα εκεί. Σε όλα μας τα φεστιβάλ, σε όλους μας τους αγώνες, κάθε φορά που χτυπούσε η καρδιά της νεολαίας στον Πειραιά. Ό,τι άφησες πίσω σου θα το συνεχίσουμε εμείς, συντρόφισσα».

Από την ΚΟΒ Περάματος η Αγγελική Μανώλη τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Αθηνά έφυγε νωρίς. Ήθελε και είχε ακόμα πολλά να δώσει στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Εμείς οι σύντροφοι σου Αθηνά, σου δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε τη δική σου πορεία».

Ο Λεονάρντο Ντε λα Κρουζ – Καρναβάς από οικογένεια φίλων της Αθηνάς σημείωσε: «Σαν οικογένεια θα της είμαστε για πάντα ευγνώμονες για το ενδιαφέρον που συνεχώς έδειχνε σε αποχαιρετούμε με ένα τελευταίο χαμόγελο για το μπόι που μας έδωσες».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι που συμμετείχαν τακτικά στις κινητοποιήσεις, την προσφωνούσαν ‘συναδέλφισσα’. Είχε κατακτήσει τέτοιο κύρος και τέτοια οικειότητα με τους συναδέλφους». Κλείνοντας, μοιράστηκε τη φράση ενός συναδέλφου του στο άκουσμα της απώλειας της Αθηνάς: «Είναι η ώρα να λυγίσουν και τα μέταλλα»…

«Η δημοσιογραφική οικογένεια, το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετούν σήμερα με θλίψη μια εκλεκτή συνάδελφο, μια φίλη, μια συνεργάτιδα», σημείωσε εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών ο Γιώργος Γαβαλάς.

Ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή της στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κάνοντας λόγο για το «μεγαλείο του ήθους της, της υποδειγματικής ακεραιότητας και της αταλάντευτης πίστης στις αρχές και τις ιδέες που υπηρετούσε. Η Αθηνά έδωσε όλες τις μάχες της ζωής της με πείσμα, γενναιότητα και δυναμισμό. Έως και την τελευταία», τόνισε.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, αναφέρθηκε στην Αθηνά ως δημοτική σύμβουλο, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να μείνει άσβηστη η μνήμη της και το δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους συναδέλφους της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’, θα θεσμοθετήσει από τον Σεπτέμβρη δράσεις που θα φέρουν το όνομα της συναδέλφου, ώστε και η επόμενη γενιά αιρετών να διδάσκεται για ανθρώπους κομμουνιστές, αγωνιστές και αδούλωτους όπως η Αθηνά Ζύμαρη».

Με ένα συγκινητικό «αντίο» στο παιδί της, στη συντρόφισσά της, η Μαρία Ζύμαρη, μητέρα της Αθηνάς, έκλεισε την τελετή αποχαιρετισμού:

«Σας ευχαριστώ όλους, μέσα απ’ την καρδιά μου εγώ και όλη η οικογένεια. Η Αθηνούλα μας έφυγε νωρίς, είχε κι άλλα να δώσει, εντάξει, πικραινόμαστε βέβαια, είμαστε σίγουροι όμως ότι θα βρεθούν πολλοί που θα συνεχίσουν τον δρόμο της κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη γενιά τη δικιά μου, που παραδίνουμε, και για τις γενιές που θα έρθουν. Αθηνούλα μας, μη στενοχωριέσαι που ούτε εσύ, ούτε κι εγώ βέβαια λόγω ηλικίας, δεν θα δούμε τον καινούργιο κόσμο που θα ανατείλει, σίγουρα, σίγουρα θα έρθει, θα τον φέρουν οι νέοι που είναι σήμερα εδώ και θα τον δουν εκείνοι, θα τον δουν τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και οι επόμενες γενιές! Σας ευχαριστώ όλους!!!».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ