Η πώληση Ελληνικών βραχονησίδων για την μείωση του Ελληνικού χρέους, είναι μια υπόθεση που έχει απασχολήσει ξανά την Ελλάδα, μάλιστα ήταν και ένας από τους παράγοντες κατάρρευσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 90-93, όταν η ιδέα και μόνο της πώλησης ακατοίκητων Ελληνικών νησιών τότε, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Αν και ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πρόσφατα από το βήμα της βουλής είπε ότι τα Ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, ωστόσο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα privateislandsonline.com, που ειδικεύεται στις πωλήσεις νησιών, 14 Ελληνικά νησιά δείχνουν ότι εξακολουθούν να ψάχνουν αγοραστή.

Ανάμεσα στα δεκατέσσερα Ελληνικά νησιά προς πώληση είναι ο Άγιος Θωμάς και ο Άγιος Ιωάννης, δύο νησιά των Διαπόριων νήσων τα οποία βρίσκονται ανοιχτά των Μεγάρων.

Οι Διαπόριοι νήσοι ή Διαπόρια όπως είναι ευρέως γνωστά, είναι ένα ιστορικό σύμπλεγμα νησιών της Περιφέρειας Αττικής, αποτελούμενο από 6 όμορφες νησίδες του Σαρωνικού κόλπου.

Αρκετές φορές τα αλιευτικά εργαλεία ψαράδων της περιοχής, τυχαία έχουν ανασύρει αμφορείς από αρχαία ναυάγια που υπάρχουν στο βυθό και που αποδεικνύουν ότι τα Διαπόρια είναι μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών δεν είναι εύκολο να διερευνηθεί και ενδεχομένως να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Το ζήτημα όμως είναι αν το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να επιτρέπει τέτοιες πωλήσεις.

Πηγή: magoulaonline