Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 οι φωτογραφίες των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής με χειροπέδες κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την πολιτική ασυλία της εγκληματικής οργάνωσης που είχε εισέλθη στη Βουλή.
Ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, τα πρωτοπαλίκαρά του Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς αλλά και οι τότε βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν από τις Αρχές, γράφοντας τον επίλογο σε μια εποχή που είχε βυθιστεί στο μίσος και τη βία του φασισμού. Η σύλληψη των στελεχών του ακροδεξιού κόμματος ακολούθησε τη φρικτή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλες δολοφονίες και επιθέσεις από την οργάνωση.
Η αντίδραση της κοινωνίας ήταν άμεση και οργισμένη. Οι εικόνες με τις χειροπέδες στα χέρια των ηγετών της Χρυσής Αυγής και η είσοδός τους στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής αναμεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας κύμα ανακούφισης. Πώς όμως ένα κόμμα που εισήλθε θριαμβευτικά στη Βουλή το 2012 με σύνθημα τη «σκληρή πατριωτική γραμμή» έφτασε να θεωρείται εγκληματική οργάνωση;
Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν απλώς ένα ακραίο πολιτικό κόμμα. Ήταν μια καλοστημένη μηχανή βίας και εκφοβισμού. Η δίκη που ακολούθησε, από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2020, ξετύλιξε ένα κουβάρι φρικαλεοτήτων: οργανωμένες επιθέσεις σε μετανάστες, ξυλοδαρμοί πολιτικών αντιπάλων, και δολοφονικές ενέργειες υπό την κάλυψη ενός περίτεχνου «πατριωτικού» μανδύα. Ο Παύλος Φύσσας, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ και τα μέλη του ΚΚΕ που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα ήταν μόνο μερικά από τα θύματα του «στρατού» που είχε δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή.
Η σύλληψη των ηγετικών στελεχών και η δικαστική διαδικασία που ακολούθησε, με κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έβγαλε στην επιφάνεια τη δομή και τη στρατιωτική οργάνωση του κόμματος: Μια ιεραρχία απόλυτα ελεγχόμενη από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που ασκούσε εξουσία με σιδηρά πειθαρχία και απόλυτη αφοσίωση από τους «στρατιώτες» του. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες, οι απειλητικές εντολές και οι συντονισμένες επιθέσεις αποκάλυψαν το αληθινό πρόσωπο μιας ομάδας που δε δίστασε να βάψει τα χέρια της με αίμα για να επιβάλει τη δική της «τάξη».
Όταν στις 7 Οκτωβρίου 2020 ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, η φράση «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» ακούστηκε σαν τον ήχο της δικαίωσης για τους επιζώντες, για τις οικογένειες των θυμάτων, για κάθε Έλληνα πολίτη που έζησε τον τρόμο των φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός, ο Παναγιώταρος και άλλοι βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δικαιοσύνη δεν γνωρίζει προνόμια, ακόμα κι αν ο κατηγορούμενος φοράει βουλευτικό κοστούμι.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
480 π.Χ.: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.
1538: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.
1864: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.
1964: Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».
1974: Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
2000: Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο «φτερωτός Έλληνας» τρέχει σε 20.09. Είναι ο μόνος λευκός από τους οκτώ των τελικών κι αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για άνδρα αθλητή στίβου από το 1912 όταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε κερδίσει το μήκος άνευ φοράς. Την ίδια μέρα στη Δανία διεξάγεται δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στην OΝΕ. Υπερισχύει το όχι με 53,1% έναντι 46,9% του ναι.
2013: Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.
Γεννήσεις
551 π.Χ. – Κομφούκιος, κινέζος φιλόσοφος
1893 – Γιάννης Σκαρίμπας, έλληνας συγγραφέας
1924 – Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, Ιταλός ηθοποιός
1934 – Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1945 – Μανώλης Ρασούλης, έλληνας τραγουδοποιός και δημοσιογράφος
Θάνατοι
1991 – Μάιλς Ντέιβις, αμερικανός μουσικός
2003 – Ελία Καζάν, έλληνας σκηνοθέτης
2016 – Σιμόν Πέρες, ισραηλινός πολιτικός
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας
Σήμερα γιορτάζουν
Χαρίτων, Αλκίσων