Μια σειρά από τοπικές καφετέριες στο Μπρούκλιν αποφάσισαν να απαγορεύσουν το φιλοδώρημα προς τους εργαζόμενους, γιατί θα προσφέρουν ως αντιστάθμισα «ανθρώπινους» μισθούς.

Έτσι, αφαίρεσαν τα βάζα για το μπορμπουάρ και τις σχετικές επιλογές από διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ έβαλαν στα μαγαζιά τους πινακίδες με το μήνυμα: «Μη δίνετε έξτρα λεφτά, τους πληρώνουμε ανθρώπινα». Εντούτοις, για να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική, αύξησαν τις τιμές στα προϊόντα. Παραδείγματος χάριν, ένας καφές των 3,5 δολαρίων μπορεί να αγγίζει πλέον τα 6 ή και 7 δολάρια, σχεδόν διπλάσια τιμή.

Η New York Post μίλησε με πελάτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενους, με τις απόψεις να διίστανται, λόγω του καθεστώς που ισχύει στην εστίαση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι εργαζόμενοι της εστίασης βασίζονται περισσότερο στο φιλοδώρημα, παρά στον μισθό που παίρνουν, καθώς είναι αρκετά χαμηλός.

Με τη νέα πολιτική λοιπόν, οι επιχειρήσεις ευελπιστούν να βγάλουν αρκετά λεφτά από την αύξηση των τιμών, ώστε να πληρώνουν κανονικά τους υπαλλήλους και οι τελευταίοι να μη βασίζονται στην «ελεημοσύνη» του πελάτη.

Το βρίσκω πολύ θετικό μέτρο. Κάποτε έπρεπε να ανησυχώ και για τα πιο ασήμαντα πράγματα, προκειμένου να βγάλω λεφτά απλώς για να ζήσω. Τώρα θα πληρώνομαι κανονικά για αυτό που κάνω, είπε ένας 37χρονος εργαζόμενος.

Αντιθέτως, ένας άλλος υποστήριξε ότι «μπορεί γενικά να έβγαζα λίγα χρήματα, αλλά υπήρχαν μέρες που έπαιρνα αρκετά. Πλέον, θα πρέπει να αλλάζω δουλειά, αν η συγκεκριμένη δεν με καλύπτει».

Οι διαφορετικές απόψεις ισχύουν και για τους πελάτες, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι με τη νέα πολιτική δεν θα ανησυχούν για το πόσα θα δώσουν στον σερβιτόρο, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι με αυτή την κίνηση πλήττεται το πορτοφόλι τους, επειδή ανεβαίνουν οι τιμές.