Θρίλερ με την κατάσταση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, η τύχη του οποίου αγνοείται μετά την ισραηλινή επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ επιβίωσε ή σκοτώθηκε από την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην «Times of Israel» ότι «δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από το χτύπημα» και αφού εκτιμούν ότι βρισκόταν στο κτήριο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της οργάνωσης, θεωρείται νεκρός. Το ίδιο ανέφερε σε δημοσίευμά της και η «Jerusalem Post».

Ωστόσο, το γραφείο της Χεζμπολάχ διαψεύδει την είδηση ότι ο ηγέτης της είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το «Al Arabiya» αλλά και το «Reuters», που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, ο Νασράλα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας.

Αν και το ιρανικό πρακτορείο «Tasnim» μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Νασράλα είναι ασφαλής, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάστασή του ερευνάται.

Η Χεζμπολάχ έσπευσε επίσης να διαψεύσει ότι είναι νεκρός ο αποκαλούμενος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Η στιγμή που ο Νετανιάχου ενέκρινε την επίθεση από τη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα επιστρέψει εσπευσμένα στο Ισραήλ από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα «φωτογραφία από τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δίνει εντολή για την πυραυλική επίθεση στη Βηρυτό».

Η φωτογραφία δείχνει τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον στρατιωτικό του γραμματέα και τον αρχηγό του επιτελείου του.

Δύο νεκροί και 76 τραυματίες – Σύννεφα καπνού και εκρήξεις

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, στον πρώτο του προσωρινό απολογισμό.

«Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές», σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις δημιούργησαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, κατά το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar, μεταδίδουν εικόνες στις οποίες υπάρχει ένας τεράστιος κρατήρας και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Το σημερινό πλήγμα στη Βηρυτό αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», προειδοποιεί η πρεσβεία του Ιράν

Το σημερινό ισραηλινό πλήγμα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία–προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο.

Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία γράφει ότι οι δράστες αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

Για «γενοκτονία» κατηγορεί το Ισραήλ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Με πληροφορίες από haaretz, ΑΠΕ