Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει χειροτερέψει και για πρώτη φορά απόψε ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.

Αναφορές για τον θάνατο της κόρης του Χασάν Νασράλα

Η Ζαϊνάμπ Νασράλα, κόρη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.



Το κανάλι 12 στο Ισραήλ μετέδωσε τον θάνατό της, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ ή τις λιβανέζικες αρχές όπως αναφέρει η «Jerusalem Post».

Η Ζαϊνάμπ, γνωστή για την ξεκάθαρη πίστη της στη Χεζμπολάχ και τις θυσίες της οικογένειάς της, είχε μιλήσει στο παρελθόν δημόσια για τον θάνατο του αδελφού της, Χαντί, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1997.

Θρίλερ με την τύχη του Νασράλα μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Θρίλερ με την κατάσταση και του ηγέτη της ΧεζμπολάχΣαγιέντ Χασάν Νασράλα, η τύχη του οποίου αγνοείται μετά την ισραηλινή επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί, αν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ επιβίωσε ή σκοτώθηκε από την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην «Times of Israel» ότι «δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από το χτύπημα» και αφού εκτιμούν ότι βρισκόταν στο κτήριο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της οργάνωσης, θεωρείται νεκρός. Το ίδιο ανέφερε σε δημοσίευμά της και η «Jerusalem Post».

Απάντηση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, ανέφερε ότι επέληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Σάφεντ «προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ» ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ.

Περίπου 65 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ το βραδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τους IDF.



Λίγο μετά τις 10 μ.μ., ένα μπαράζ 30 ρουκετών εκτοξεύτηκε στο Σαφέντ. Οι IDF λένε ότι μερικές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα. Αξιωματούχοι του Σαφέντ αναφέρουν τουλάχιστον δύο συγκρούσεις στην πόλη που προκάλεσαν ζημιές.

Μια 68χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά ως αποτέλεσμα μιας από τις συγκρούσεις των ρουκετών στο Σαφέντ, λένε οι γιατροί.

Οι ΗΠΑ ερευνούν ακόμη το τι συνέβη στη Βηρυτό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε απόψε ότι οι επιλογές που θα κάνουν όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει η περιοχή και θα έχουν βαθιές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η διπλωματία και όχι η σύγκρουση.

Όταν ρωτήθηκε για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, είπε ότι οι ΗΠΑ ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει έναν θεμιτό στόχο, την επιστροφή των πολιτών του στα σπίτια τους. Τόνισε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο αμύνεται έχει σημασία.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε επίσης όποιους προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη συγκυρία για να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «κάθε μέτρο» που απαιτείται για να υπερασπιστούν τους πολίτες τους.

Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ, λέει ανώτερος στέλεχος του Ιράν

Το Ισραήλ υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης και η κατάσταση γίνεται σοβαρή, προειδοποίησε απόψε ο Αλί Λαριτζανί, ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

«Οι δολοφονίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του Ισραήλ (…) Με τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης, άλλοι θα πάρουν τη θέση τους», είπε ο Λαριτζανί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.