Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν πηγές στο CNN, ένα χρονοδιάγραμμα που θα έφερνε την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα, άλλη αμερικανική πηγή είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι το ισραηλινό σχέδιο απάντησης στο Ιράν είναι έτοιμο.

Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι της ανταπόδοσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ και δεν συνδέονται άμεσα με τη χρονική στιγμή των εκλογών στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.

Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως μόνιμο ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, δέχονται πιέσεις από προοδευτικούς κύκλους για τον χειρισμό της κατάστασης. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικάνοι συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης και για πρόκληση παγκόσμιου χάους.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Ωστόσο, ενδεικτικό των πολιτικών δυναμικών είναι ότι η επιστολή δεν υπογράφτηκε από τον πρόεδρο ή την αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν έχει δημοσίως απειλήσει να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά τις πιέσεις από την αριστερά.

Η προθεσμία για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα και παράλληλα με την προειδοποίηση έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας THAAD.