Με εμπάργκο όπλων απειλούν οι ΗΠΑ το Ισραήλ εάν δεν επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν.

Αντίστοιχα το ισραηλινό κανάλι N12, αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος φέρεται να εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε να ληφθούν επείγοντα μέτρα εντός του επόμενου μήνα για να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην οποία περιγράφονται οι αμερικανικές θέσεις για τη Γάζα. Η επιστολή φέρεται να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του από τον Μάρτιο του 2024 «να επιτρέπει και να μην εμποδίζει τη μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ή βοήθειας που υποστηρίζεται από τη διοίκηση στη Γάζα».

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα διενεργούσε έλεγχο σύμφωνα με τον νόμο περί βοήθειας. Στην επιστολή φέρεται να τονίζεται ότι η χαμηλότερη ποσότητα βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έχει ως στόχο «να υπερασπιστεί το Ισραήλ», το οποίο αναμένεται να προβεί σε αντίποινα κατά της ιρανικής επίθεσης με περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η κίνηση αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς συνεπάγεται μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ. Υπάρχει ήδη ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα – αλλά αυτή η νέα ανάπτυξη περίπου 100 στρατιωτών είναι σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον επεκτεινόμενο περιφερειακό πόλεμο, όπως γράφει το BBC.