Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στέλνει στο Ισραήλ ένα ισχυρό αντιπυραυλικό σύστημα που χειρίζονται αμερικανικά στρατεύματα. Το αποκαλούμενο Thaad θα ενισχύσει την ισραηλινή αεράμυνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έχει ως στόχο «να υπερασπιστεί το Ισραήλ», το οποίο αναμένεται να προβεί σε αντίποινα κατά της ιρανικής επίθεσης με περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Η κίνηση αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς συνεπάγεται μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ. Υπάρχει ήδη ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα – αλλά αυτή η νέα ανάπτυξη περίπου 100 στρατιωτών είναι σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον επεκτεινόμενο περιφερειακό πόλεμο, όπως γράφει το BBC.

Ερωτήματα προκύπτουν και αναφορικά με το τι σημαίνει για την αποτελεσματικότητα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δρομολογήσει τα αντίποινά του για την επίθεση του Ιράν, τα οποία θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και πάνω απ’ όλα αιφνιδιαστικά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι χτύπησε το Ισραήλ, επειδή δολοφόνησε τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, στη Βηρυτό.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η ανάπτυξη του Thaad αποτελεί μέρος του αμερικανικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για να γεφυρωθούν τα κενά που έχουν εντοπιστεί στην αεράμυνα του Ισραήλ ή αν υποδηλώνει τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσινγκτον για ένα πιο ισχυρό ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.

Τι είναι το πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ και πώς λειτουργεί

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς και στις πετρελαϊκές ή ενεργειακές υποδομές του, εν μέσω φόβων ότι θα πυροδοτούσε μια σύγκρουση που θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία.

Όποιο και αν είναι το υπόβαθρο της απόφασης, σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάγκη του Ισραήλ για αμερικανική αμυντική βοήθεια εν μέσω του επεκτεινομένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως ο Fattah-1 που χρησιμοποιήθηκε από το Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκτοξεύονται προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου αλλάζουν τροχιά και κατεβαίνουν προς τον στόχο τους. Ένα από τα στρατιωτικά τους πλεονεκτήματα είναι η τεράστια ταχύτητά τους σε σύγκριση με τους πυραύλους κρουζ ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Το σύστημα Thaad είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων.

Η Raytheon, μια άλλη αμερικανική εταιρεία όπλων, κατασκευάζει το προηγμένο ραντάρ του.

Το σύστημα αριθμεί έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, με οκτώ αναχαιτιστές σε κάθε εκτοξευτή. Κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια (766 εκατομμύρια λίρες) ανά μπαταρία και απαιτεί ένα πλήρωμα περίπου 100 ατόμων για τη λειτουργία του.

Το Thaad είναι περιζήτητο μεταξύ άλλων και από την Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.