Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό ως THAAD, προκειμένου να προστατευτεί έναντι μιας πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη. Τι είναι, όμως, το THAAD;

«Στην πραγματικότητα το THAAD δεν είναι ένα σύστημα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη προχθές. Αυτό που είδαμε ήταν κορεσμός. Ένα και μοναδικό drone, δηλαδή ένα αεροπλανάκι, κατόρθωσε να πετάξει χαμηλά και να περάσει κάτω από την ισραηλινή αεράμυνα», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αναφερόμενος στην επίθεση με drones που εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης του Ισραήλ.

«Το THAAD είναι ένα πανάκριβο σύστημα. Υπάρχουν 7 σε ολόκληρο τον πλανήτη και ένα από αυτά οι ΗΠΑ το φέρανε στο Ισραήλ. Προορίζεται να αντιμετωπίσει βαλλιστικά βλήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Κι αν θέλετε μια εκτίμηση… είναι η προετοιμασία για το τι θα συμβεί, αφού το Ισραήλ απαντήσει στο Ιράν. Περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και, επειδή προφανώς θα υπάρξουν και εκεί αντίποινα, περιμένουν για τον νέο γύρο», συνέχισε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Το THAAD, σύμφωνα με τον ίδιο, προορίζεται να αντιμετωπίσει βαλλιστικούς πυραύλους που έρχονται από τα 3.000 χιλιόμετρα μακριά. Και από την ονομασία του: είναι αντιβαλλιστικό σύστημα τερματικής άμυνας, δηλαδή εκτοξεύεται ο πύραυλος στα 3.000 χιλιόμετρα και αρχίζουν και τον ιχνηλατούν από δορυφόρο. Στη συνέχεια, όταν φτάσει στο μέγιστο της βαλλιστικής του τροχιάς και αρχίζει να κατεβαίνει, ενεργοποιείται το THAAD και αναχαιτίζει κάτι που έρχεται με 7.000 ή 8.000 χιλιόμετρα την ώρα. Δηλαδή προσπαθεί να χτυπήσει μια σφαίρα με μια άλλη σφαίρα. «Δεν είναι πάντοτε πετυχημένο. Έχει δουλέψει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά πιστεύουμε ότι έχει αποτύχει τουλάχιστον μία».

Thaad

Αναφερόμενος στο Iron Dome του Ισραήλ, σημείωσε: «Σίγουρα και ο κορεσμός είναι ένα από τα πράγματα που παρατηρούμε. Μιλάμε για το Iron Dome, έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε έτσι, αλλά στην πραγματικότητα η ισραηλινή αεράμυνα είναι τριών επιπέδων: Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο προστατεύει όλη την ισραηλινή επικράτεια από βαλλιστικά βλήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό έχει διαπεραστεί αρκετές φορές.

Υπάρχουν άλλα συστήματα, μικρότεροι θόλοι, οι οποίοι προστατεύουν πόλεις ή τοποθεσίες. Αυτό είναι η “Σφεντόνα του Δαυίδ”. Και αυτό έχει διαπεραστεί.

Το Iron Dome είναι το κατώτερο σύστημα. Σκεφτείτε μικρούς θόλους που προστατεύουν συνοικίες. Δηλαδή εδώ στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι ένα τοποθετημένο στην Αγία Παρασκευή και να προστατεύει τη γύρω περιοχή. Αυτό έχει διαπεραστεί πάρα πολλές φορές. Δεν είναι παντοδύναμο το σύστημα αυτό. Μια μέθοδος είναι ο κορεσμός. Μια πυροβολαρχία Iron Dome έχει 100 βλήματα. Αν εκτοξεύσεις 200, κάποια στιγμή μένει από βλήματα».