Το πολύτιμο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, τίθεται σε λειτουργία όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αεροπορικές επιθέσεις. Η χώρα διαθέτει επίσης αμυντικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως «Σφεντόνα του Δαυίδ», Patriot και Arrow.

Τι είναι όμως το Iron Dome; Το σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση ρουκετών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αποτελείται από μια σειρά κινητών μονάδων που ρυμουλκούνται από φορτηγά και είναι τοποθετημένες σε όλη τη χώρα.

Όταν τα ραντάρ τους εντοπίζουν μια απειλή, οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ένα «κέντρο διαχείρισης μάχης» όπου το στρατιωτικό προσωπικό την αναλύει, προβλέποντας την πορεία και το σημείο πρόσκρουσής της, και αποφασίζει ποιος εκτοξευτής πυραύλων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτισή της.

Οι αντιπύραυλοι εκτοξεύονται στη συνέχεια απευθείας στην απειλή -ή κοντά σε αυτήν-, ώστε τα θραύσματα να την εξουδετερώσουν.

Ο θόλος αυτός, γνωστός ως Kippat Barzel στα εβραϊκά, αντιδρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι επανδρωμένος 24 ώρες το 24ωρο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να προστατεύει πόλεις και στρατηγικές τοποθεσίες από πυραύλους με βεληνεκές από 2,5 έως 43 μίλια, αλλά πιστεύεται ότι έχει επεκταθεί.

Έχει εμποδίσει περισσότερο από το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, ενώ το 2017 αναπτύχθηκε μια ναυτική έκδοση για την προστασία πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των ισραηλινών νεκρών στον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς έχει παραμείνει χαμηλός, ενώ εκείνοι στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δεν είναι τέλειο. Ο θόλος έχει ένα σημείο κορεσμού στο οποίο θα υπερφορτωθεί, αλλά αυτό το ακριβές επίπεδο είναι άγνωστο.

Το Arrow

Το Arrow αναπτύχθηκε μαζί με τις ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βαλλιστικών πυραύλων που το Ιράν δήλωσε ότι εκτόξευσε την Τρίτη.

Λειτουργώντας εκτός ατμόσφαιρας, έχει χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από τους μαχητές Χούτι στην Υεμένη.

Σφεντόνα του Δαυίδ

Ένα άλλο σύστημα είναι το David’s Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ), το οποίο αναπτύχθηκε επίσης με τις ΗΠΑ και προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως αυτοί που διαθέτει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το σύστημα Patriot

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot είναι το παλαιότερο μέλος του συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991 για την αναχαίτιση πυραύλων Scud που εκτόξευσε ο τότε ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ σήμερα το Patriot χρησιμοποιείται για την κατάρριψη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Λόγω των περιορισμών του Iron Dome, το Ισραήλ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Iron Beam για την αναχαίτιση εισερχόμενων απειλών με τεχνολογία λέιζερ, σύμφωνα με το βρετανικό Sky News.

Η χώρα έχει δηλώσει ότι το σύστημα αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα, επειδή είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα.