Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια πιθανή έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης, καθώς προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Επικαλούμενη εμπειρογνώμονες και πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον βοηθά το εβραϊκό κράτος στην αντιμετώπιση του θέματος, αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί όλο και περισσότερο στην ανάγκη να αποφασίσει ποιους στόχους θέλει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα.

«Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό», δήλωσε η Ντάνα Στρουλ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας με αρμοδιότητα στη Μέση Ανατολή.

«Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα πιεστεί», είπε, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά αποθέματα δεν είναι απεριόριστα.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής».

Ο Μπόαζ Λέβι, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, η οποία παράγει πυραύλους αναχαίτισης, προσθέτει: «Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας».

Ισραηλινή απάντηση στο Ιράν: Εκτός οι πυρηνικές και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πως το Ισραήλ στοχεύει να επιτεθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, αποφεύγοντας πυρηνικές ή πετρελαϊκές υποδομές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δύο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία, τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στις 1 Οκτωβρίου θα καθοριστούν με βάση τα συμφέροντα της χώρας.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.